Την απομάκρυνση της ραδιενεργούς σκόνης και όλων των υλικών που παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση ραδιενέργειας στην πόλη Φουκουσίμα, περίπου 60 χλμ. μακριά από το πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi στο οποίο σημειώθηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 11 Μαρτίου, σχεδιάζει η ιαπωνική κυβέρνηση, μετέδωσε τη Δευτέρα το κρατικό ιαπωνικό κανάλι, NHK.

Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από την ανίχνευση υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία της πόλης (πάρκα, οροφές σπιτιών). Τα νούμερα από τις μετρήσεις έφταναν σε ορισμένες περιπτώσεις τα αντίστοιχα που έχουν τεθεί ως όριο από τις υγειονομικές υπηρεσίες πριν την έναρξη εκκένωσης του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθούν «καθαρισμοί» περισσότερων από 110 χιλ. κατοικιών στη συγκεκριμένη πόλη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε χώρους όπου συγκεντρώνονται παιδιά (π.χ. σχολεία, παιδικοί σταθμοί). Μέλη ειδικών συνεργείων, σε συνδυασμό με εθελοντές, θα απομακρύνουν από τις οροφές των σπιτιών τις ραδιενεργές ουσίες, αντικαθιστώντας παράλληλα όπου χρειάζεται το πάνω στρώμα του εδάφους.

Ωστόσο, βασικό πρόβλημα παραμένει ο τελικός προορισμός των ραδιενεργών υλικών, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης