Φίδια και νυχτερίδες οι ξενιστές του κοροναϊού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 19:32
Φίδια και νυχτερίδες οι ξενιστές του κοροναϊού

Σύμφωνα με γενετική ανάλυση, η μετάδοση του κοροναϊού στον άνθρωπο συνέβη στην αγορά θαλασσινών και ζωντανών ζώων της Γιουχάν και όπως δείχνουν τα πράγματα ο ξενιστής κατά πάσα πιθανότητα ήταν τα φίδια, ενδεχομένως δε και τρωκτικά.

Η εν λόγω γενετική ανάλυση υποστηρίζει πως, ο ιός προήλθε από ζωντανά ζώα που πωλούνται σε αυτήν την αγορά και πιο συγκεκριμένα, μαρμότες, διάφορα είδη τρωκτικών, νυχτερίδες και φίδια. Σε μια πρώτη επιστημονική προσέγγιση, είναι δυνατόν ο κοροναϊός να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από φίδια που είχαν καταναλώσει πριν νυχτερίδες. Σημειώνεται πως όταν πριν από χρόνια ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ του ιού SARS είχε προκύψει πως ο καταρχήν υπεύθυνος ξενιστής ήταν μολυσμένες νυχτερίδες.

Η αγορά θαλασσινών και ζωντανών ζώων του Γιουχάν ήδη από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του κοροναϊού έκλεισε για το κοινό και απολυμάνθηκε πλήρως. Οι παραπάνω πληροφορίες δημοσιεύτηκαν από το NewScientist.

Όσον αφορά στον τρόπο μετάδοσης από τα ζώα στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια πρώτη άποψη προήλθε από τις εκκρίσεις σιέλου των φιδιών και μέσω του αέρα μόλυναν τους ανθρώπους. Όλα τα παραπάνω είναι προς το παρόν προσεγγίσεις των επιστημόνων και χρίζουν εργαστηριακών αποδείξεων.

Le Monde: Ο κοροναϊός προέρχεται από τις νυχτερίδες

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Le Monde» η επιδημία που ξέσπασε στην πόλη Γιουχάν της Κίνας και η οποία φέρει τον κωδικό «2019-nCoV» οφείλεται σε ιό ζωικής προέλευσης, άγνωστος μέχρι σήμερα, ο οποίος μεταλλάχτηκε ώστε να αποκτήσει δυνατότητες προσβολής του ανθρώπου. Από τις γενετικές αναλύσεις που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, από δείγματα του ιού «2019-nCoV» επιτρέπουν να χαραχτεί με μια πιθανότητα η οποία ενισχύεται συνεχώς το γενεαλογικό δένδρο της προέλευσης του ιού, ο οποίος ομοιάζει στον ξάδερφο του, ιό του SARS, με τον κωδικό «SARS-CoV». Προφανώς, ο νέος κοροναϊός και αυτός του SARS προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο τον κοροναϊό της νυχτερίδας.

Ο πίνακας με τα κρούσματα έως την 24η Ιανουαρίου του 2020 

Χτίζουν ειδικό νοσοκομείο σε δέκα μέρες

Σκηνές από σενάριο επιστημονικής φαντασίας αναβιώνουν στην πόλη Γιουχάν της Κίνας που βρίσκεται σε καραντίνα για τον κοροναϊό και οι αρχές τώρα θέλουν να χτίσουν νοσοκομείο σε χρόνο ρεκόρ για να νοσηλευτούν μόνο όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ήδη, ο χώρος διαμορφώνεται και οι μπουλντόζες έχουν πιάσει δουλειά, με την προοπτική το νοσοκομείο να χτιστεί μέσα σε επτά ημέρες.

Το νέο νοσοκομείο 1.000 κλινών, πρόκειται να ανεγερθεί, σε έναν χώρο 25.000 τετραγωνικών γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής και βρίσκεται στα περίχωρα της Γιουχάν.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, υπολογίζεται ότι θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ ξένα μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι η αμοιβή των εργατών που απασχολούνται για την ανέγερση του νοσοκομείου, θα είναι τριπλάσια από τον μισθό που θα ελάμβαναν σε κανονικές συνθήκες εργασίας. 

Ο χώρος βρέθηκε μέσα σε 24 ώρες και ήδη μπήκαν τα συνεργεία με δεκάδες φορτηγά να μεταφέρουν υλικά και εξοπλισμό.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κίνα επιχειρείται το φαινομενικά ακατόρθωτο. Το 2003 όταν είχε κάνει την εμφάνισή της μια άλλη επιδημία αυτή του SARS οι Κινέζοι είχαν φτιάξει ένα νοσοκομείο σε 7 ημέρες.

 

Σε καραντίνα η Γιουχάν και πολλές άλλες πόλεις 

Στο μεταξύ, πολλές πόλεις στην Κίνα έχουν μπει σε καραντίνα ενώ εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι.Συνολικά, περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα άνευ προηγουμένου μέτρα.

Ιδιαίτερα στην Γιουχάν, την πόλη που θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 800, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την αναχώρηση τρένων και τις πτήσεις.

Τα λεωφορεία και τα πλοία που διασχίζουν τον Γιναγκτσέ, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κίνας που  περνάει και από την Γιουχάν, έχουν λάβει εντολή να αναστείλουν τα δρομολόγιά τους.

Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει, ενώ έχει ανασταλεί και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και σε εννέα γειτονικές της.

Ασθενείς από τον νέο κοροναϊό στη Γιουχάν σωριάζονται στους δρόμους και τα πεζοδρομία

Η Γιουχάν έχει μετατραπεί σε πόλη - φάντασμα και περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται αποκλεισμένοι λόγω του νέου κοροναϊού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους. 

Παράλληλα, βρετανικές εφημερίδες όπως η Mirror και η Sun δημοσιεύουν ανατριχιαστικές εικόνες με άτομα να καταρρέουν στους δρόμους της Γιουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία.

 

 

Χαρακτηριστικά, σε ένα βίντεο που είδε τα φώτα της δημοσιότητας διακρίνονται μέλη ιατρικού προσωπικού με στολές ραδιο-βιοχημικής προστασίας και μάσκες οξυγόνου να σπεύδουν σε έναν άνδρα που κείτεται στο έδαφος. Ένα δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε έξω από κατάστημα οπού ένας άνδρας κατέρρευσε στο πεζοδρόμιο καθώς περίμενε σε ουρά, φορώντας προστατευτική μάσκα.

Τα βρετανικά Μέσα σημειώνουν, πάντως, ότι η γνησιότητα των εικόνων αυτών δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 19:43