Από τις κινεζικές αρχές φέρεται να κρατείται ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν σύμφωνα με την καταγγελία της συζύγου του, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και ταξίδεψε από τη Γαλλία στην Κίνα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κινεζική εφημερίδα «South China Morning Post» στην ιστοσελίδα της, ο Μενγκ Χονγκγουέι, κρατείται και ανακρίνεται, από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και προσγειώθηκε στο κινεζικό έδαφος, χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινιστεί ούτε οι λόγοι, αλλά ούτε και η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιντερπόλ από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι γνωρίζει τις αναφορές για την «υποτιθέμενη εξαφάνιση» του προέδρου της, του Μενγκ Χονγκγουέι, και ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και την Κίνα. «Είναι ένα ζήτημα για τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και την Κίνα», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Ιντερπόλ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, και όχι ο Μένγκ, είναι υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Ο Μενγκ Χονγκγουέι, 64 ετών, εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ τον Νοέμβριο του 2016, στη θέση της Γαλλίδας Μιρέιγ Μπαλεστραζί. Η θητεία του λήγει το 2020. Πριν από αυτόν τον διορισμό, ήταν υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα και επικεφαλής του εθνικού γραφείου της Ιντερπόλ. Ήταν επίσης από τα κορυφαία στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και είχε εργαστεί στις μονάδες καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας ενώ υπήρξε και επικεφαλής της ακτοφυλακής.

Ο διορισμός του στην προεδρία της Ιντερπόλ είχε επικριθεί από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία μεταξύ άλλων κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιούσε την Ιντερπόλ επί χρόνια «για να συλλαμβάνει αντιφρονούντες και πρόσφυγες στο εξωτερικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης