Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Μετά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός Beppe Grillo, ο οποίος έφερε άγνωστους και ανέργους στο Κοινοβούλιο, τώρα εμφανίζεται το νεανικό κίνημα  που ονομάζεται “Σαρδέλα” και γεμίζει τις ιταλικές πλατείες για να πει ”όχι” στον Matteo Salvini, αλλά χωρίς πρακτικές λύσεις και ιδέες για το ιταλικό πολιτικό μέλλον. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Conte χάνει ένα κομμάτι μόλις τρεις μήνες μετά τη γέννησή της: ο Υπουργός Παιδείας Fioramonti των M5 παραιτήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα Χριστούγεννα  δεν είναι για ξεκούραση και χαλάρωση όσον αφορά τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.

Η πλειοψηφία των Μ5s, του Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος  Italia Viva του Renzi και της αριστεράς του Leu, μετά τις πολύ έντονες εντάσεις στον νόμο περί προϋπολογισμού και στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την παραίτηση του Fioramonti, καθηγητή πανεπιστημίου στην Πραιτόρια της Νότιας Αφρικής και την σύγκρουση με τo M5s.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμως, ο υπουργός παραιτήθηκε επειδή έπρεπε να ενταχθούν στον προϋπολογισμό  3 δις ευρώ για σχολεία, πανεπιστήμια και έρευνα, αλλά ανεπίσημα, ψιθυρίζεται πως άλλος ένας λόγος ήταν η μη καταβολή τoυ καθυστερούμενου ποσού των 70 χιλ. Ευρώ που έπρεπε να καταβληθεί στο κόμμα του.

Πέρα από τις εσωτερικές αψιμαχίες  παραμένει η βεβαιότητα ότι ο κύριος πρωταγωνιστής της πλειοψηφίας,  βιώνει την πιο έντονη κρίση. Τo ”Κίνημα των Πέντε Αστέρων” δεν μπορεί να είναι σοβαρός κυβερνητικός εταίρος για τον λόγο πως είναι θύμα εσωτερικών διαφορών που υπονομεύουν τα θεμέλιά του. Πολλά από τα εκλεγμένα μέλη του στη Βουλή και τη Γερουσία, γνωρίζοντας ότι δεν επανεκλέγονται, προσπαθούν επίσης να δημιουργούν εμπόδια στο Κοινοβούλιο: για τον λόγο αυτό, η αντιπολίτευση ζητά να αποκαλυφθούν ονόματα.

Η παραίτηση του Fioramonti πέρασε σιωπηρά και τελικά την Παραμονή των Χριστουγέννων ανακοινώθηκε με μια  επιστολή προς τον Conte… και η οποία δεν βοηθά τη σταθερότητα της πλειοψηφίας.  Ο ελιγμός που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και τον υπουργό οικονομίας Gualtieri, για τα μη καταβληθέντα κεφάλαια ήταν τελικά μια προσωπική ήττα για τον Fioramonti που απέτυχε να λάβει αυτά τα χρήματα από το Συμβούλιο Υπουργών. Μπορεί η παραίτηση του υπουργού να δικαιολογηθεί μόνο από αυτό;

Είναι σαφές ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων χάνει ψήφους  όπως αποδεικνύεται από τη γέννηση ενός νέου αλλά και κατά κάποιο τρόπο, παλιού κινήματος που δραστηριοποιείται στις πλατείες: αυτό, της “Σαρδέλας”.

Πρόκειται για μια ομάδα νέων αριστερών που θέλουν να μιμηθούν το 1968, να βγουν στους δρόμους, να ζητήσουν δικαιώματα, να εργαστούν και πάνω απ ‘όλα να διαδηλώσουν εναντίον του Matteo Salvini.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία είναι πολύ αριστερά προσανατολισμένη και δεν επιλύει τους φακέλους της Alitalia και της Ilva, δεν προσφέρει μια ιδέα για το μέλλον, εκτός από την υπόθεση της διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Η Alitalia, η εταιρεία – σημαία της χώρας, χάνει 800.000 ευρώ την ημέρα και η Ilva κινδυνεύει να στείλει 20.000 εργαζόμενους στο σπίτι τους, χωρίς  η κυβέρνηση να έχει προσφέρει έως τώρα μια ενιαία λύση.

Από την άλλη πλευρά, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προσπαθεί να κλείσει την εφημερίδα ”Il Foglio”, που ιδρύθηκε από τον Giuliano Ferrara πριν από 25 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν, πως κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, στις σκοτεινές δυνάμεις δεν άρεσαν οι ελεύθερες φωνές και τα δραστήρια πνεύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης