Η σερβική κυβέρνηση μετά από ειδική συνεδρίαση το βράδυ της Κυριακής, ενέκρινε το σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσσοβο με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η κυβέρνηση της Σερβίας σήμερα (…) ενέκρινε την εφαρμογή του σχεδίου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες», αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση μετά το τέλος της κυβερνητικής συνεδρίασης στο Βελιγράδι, το βράδυ της Κυριακής.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσσόβου για στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα για τη Σερβία, αυτή ελπίζει να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κόσσοβο, με συντριπτικά πλειοψηφικό αλβανικό πληθυσμό, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, εννέα χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, που ουσιαστικά τερμάτισε την επικυριαρχία του Βελιγραδίου επί της Πρίστινας.

Παρά την άρνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, η Σερβία είχε συμφωνήσει να ξεκινήσει με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις διαπραγματεύσεις το 2011, με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής ζωής σε αυτήν την ταραγμένη περιφέρεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης