Την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή «καθυστερεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς δεν ζητά με αποφασιστικότητα το πλήρες πάγωμα από το Ισραήλ της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Αμπάς επεσήμανε ακόμα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ άλλαξε την αρχική του θέση, καθώς είχε καταδικάσει τα παράνομα ισραηλινά οικοδομικά έργα στη Δυτική Όχθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επτά μήνες μετά την παρέμβαση του Ομπάμα στο Κάιρο, όπου ανανέωσε τις αραβικές προσδοκίες για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, δεν έχουν διεξαχθεί συνομιλίες ανάμεσα στους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η διαδικασία έχει παγώσει από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο Αμπάς εξέφρασε την απογοήτευση της κυβέρνησής του, όσον αφορά τις επιδόσεις του Αμερικανού προέδρου στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, και είπε ότι περίμενε σημαντικά βήματα από την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο Τζορτζ Μίτσελ, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, ενέτεινε τις επισκέψεις του στην περιοχή μέσα στον Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια να πείσει την παλαιστινιακή κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε, στα τέλη του 2009, ένα δεκάμηνο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, δηλαδή της ανέγερσης νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το πάγωμα αυτό δεν αφορά στην εποικιστική δραστηριότητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ούτε τις 3.000 κατοικίες, η κατασκευή των οποίων είχε ήδη αρχίσει στη Δυτική Όχθη, ούτε την ανέγερση δημοσίων κτιρίων.

Η ισραηλινή αυτή κίνηση χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής από τον πρόεδρο Αμπάς, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι θα είναι έτοιμος να δεχθεί την έναρξη άμεσων συνομιλιών με το Ισραήλ σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, με αντάλλαγμα ένα τρίμηνο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας και αναγνώριση των συνόρων του 1967.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης