Αντιδράσεων συνέχεια στην Τουρκία για το ψήφισμα του σουηδικού Κοινοβουλίου, που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Ποντίων, των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Την έκπληξη αλλά και την απογοήτευση της Άγκυρας από αυτή την εξέλιξη, εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), Εγκεμέν Μπαγκίς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι από το ψήφισμα αυτό. Το σουηδικό Κοινοβούλιο υποκλίθηκε σε διαστρεβλωμένα ιστορικά επιχειρήματα, που είναι μακριά από την αλήθεια. Οι πολιτικοί θα πρέπει να κοιτούν προς το μέλλον και όχι το παρελθόν», είπε, χαρακτηριστικά, ο Μπαγκίς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και δεν χρειάζεται δικαστήρια που στήνουν ξένα Κοινοβούλια για να το κάνει αυτό», τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα πρότεινε τη συγκρότηση μιας ομάδας ιστορικών, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Αρμενία κι άλλες χώρες, για τη διερεύνηση του όλου θέματος.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι το κράτος της Αρμενίας και η αρμενική Διασπορά παραμέρισαν αυτή την πρότασή μας, μία καλών προθέσεων πρωτοβουλία, η οποία αγνοήθηκε ακόμη και από τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Γκιουλ: «Αναξιόπιστο το ψήφισμα της Σουηδίας», 12 Μαρτίου 2010, 10:15

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης