Απογοήτευση ΟΗΕ για το Κυπριακό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012, 22:24
Απογοήτευση ΟΗΕ για το Κυπριακό
Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να υποβληθεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η έκθεση του γενικού γραμματέα, Μπαν Κι-μουν, για το Κυπριακό. Όπως είχε ανακοινώσει ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού, μετά τις συναντήσεις στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Ιανουάριο, θα έδινε την έκθεσή του προς το τέλος Φεβρουαρίου. Αλλά, οι αξιωματούχοι της Γραμματείας του ΟΗΕ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διπλωματική πηγή, ευελπιστούν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπάρχουν περιθώρια να προκύψουν κάποια σημεία σύγκλισης στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία του προέδρου Χριστόφια και του κ. Έρογλου.

Η έκθεση αναμένεται να κινείται στη βάση του οδικού χάρτη που είχε ανακοινώσει ο Γ.Γ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον για τώρα, δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί η ιδέα για ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης το Μάιο και για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί «κάποια κινητικότητα» στην περίπτωση που ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ, παρουσιάσει στις δυο πλευρές «γεφυρωτικές ιδέες» στα ζητήματα του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, μέσα στις προσεχείς μέρες.

Στο μεταξύ, όπως υπογραμμίζεται από την ίδια διπλωματική πηγή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι συνεργάτες του είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου, διαπιστώνοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει δυνατότητα να σημειωθούν ουσιαστικές συγκλίσεις στις εσωτερικές πτυχές. Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται αμφίβολο αν ο κ. Ντάουνερ στο τέλος του μηνός εισηγηθεί προς τον Μπαν Κι-μουν την υλοποίηση του οδικού χάρτη και την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο κ. Ντάουνερ δεν αποκλείσει την προοπτική να γίνει η διάσκεψη, διατυπώνεται η άποψη ότι ο Γ.Γ. δεν θα πάρει το ρίσκο να συγκαλέσει σύσκεψη και δεν θα θελήσει να αγνοήσει τη θέση της πλειοψηφίας των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, αξιωματούχοι της Γραμματείας εξετάζουν και την πιθανότητα επέκτασης του χρονοδιαγράμματος και συνέχισης των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο θα προχωρήσει τελικά αυτή η ιδέα, γιατί η τουρκική πλευρά διαμήνυσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν συμφωνεί με αυτήν την εξέλιξη, ζητώντας συμφωνία μέχρι την 1η Ιουλίου ή αλλιώς τερματίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία. Καθοριστική όμως για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό αναμένεται να είναι η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012, 22:31