Την «βαθιά τους απογοήτευση» εξέφρασαν τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης από ιρλανδούς καθολικούς ιερείς, με την ευκαιρία της διήμερης συνάντησης των καθολικών επισκόπων της Ιρλανδίας με τον Πάπα.

Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, που συναντήθηκε τη Δευτέρα το πρωί με τους καθολικούς Ιρλανδούς επισκόπους, τους ζήτησε να λάβουν «συγκεκριμένα» μέτρα για να «αποκαταστήσουν την ηθική και πνευματική αξιοπιστία της Εκκλησίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτήρισε μάλιστα την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών «ειδεχθές έγκλημα» καθώς και «σοβαρή αμαρτία που προσβάλει τον Θεό και πληγώνει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που έχουν δημιουργηθεί κατ’ εικόνα Του», όπως ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του Βατικανού.

Όμως η Φιόνα Νίρι, γενική διευθύντρια της ιρλανδικής οργάνωσης Rape Crisis network, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» και αναφέρθηκε σε μία «χαμένη ευκαιρία».

«Προκαλεί σοκ (στην οργάνωση) ότι οι συστηματικές ελλείψεις των καθολικών θεσμών δεν αναφέρθηκαν ως σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων», δήλωσε η Νίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προφανώς η κορυφή της ιεραρχίας των καθολικών θεσμών παραμένει ανίκανη να αναλάβει τις ευθύνες της που αφορούν την συνενοχή της στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Ιρλανδία», συνέχισε.

«Το Βατικανό δεν δέχεται καμία ευθύνη για τον δικό του ρόλο στην διευκόλυνση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και αναφέρεται μόνο στην εκκλησία της Ιρλανδίας, ενώ δεν κάνει παρά αόριστες δηλώσεις για τις μελλοντικές του προθέσεις», δήλωσε από την μεριά της η Μέβι Λούις, υπεύθυνη της οργάνωσης One in Four.

Η Λιούς, μάλιστα, εκτιμά ότι η στάση του Βατικανού ήταν «εξαιρετικά προσβλητική» προς τα θύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης