Πλάνα από τις δοκιμές ενός νέου μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (UAV) που ανέπτυξε το Ιράν δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό της Δύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκπρόσωπος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο είναι ικανό να πλήξει στόχους στις περισσότερες περιοχές της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, καθώς έχει εμβέλεια δράσης μέχρι και 2.000 χλμ.. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση ξένων κρατών στο έδαφος του Ιράν θα συνοδευτεί από επιθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον στρατιωτικών βάσεων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο αποτελούν εν δυνάμει στόχους στην περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις», ξεκαθάρισε ο στρατηγός, Amir Ali Hajizadeh.

Τα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους έγιναν μια ημέρα πριν την ομιλία του προέδρου της χώρας, Mahmoud Ahmadinejad, ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπερασπιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, κατηγορώντας τη Δύση για αυταρχισμό και για προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος των λαών στην πυρηνική ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το «Shahed-129» ή «Witness-129» αναπτύχθηκε με τεχνογνωσία βασισμένη σε αυτή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο κατέπεσε στο έδαφος του Ιράν τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρά την έντονη ενόχληση των Η.Π.Α. που οδήγησε ακόμα και τον ίδιο τον Barack Obama να ζητήσει πίσω το αεροσκάφος, το «RQ-170 Sentinel» δεν επεστράφη ποτέ.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Δε θα σταματήσουν οι αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011, 02:02

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης