Το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία απέκλεισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

«Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνασπισμού και των συμμάχων του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Tages-Anzeiger».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΗΠΑ έχουν έναν περιορισμένο αριθμό ειδικών δυνάμεων. Στο προσκήνιο, ωστόσο, βρίσκεται το θέμα της ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι η μόνη επιλογή» υπογράμμισε.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η σύγκρουση αυτή δεν είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο, αλλά ένας πόλεμος κατά «του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

«Οι μουσουλμάνοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου αυτού. Τα περισσότερα θύματα είναι μουσουλμάνοι και οι περισσότεροι από αυτούς που πολεμούν το Ισλαμικό Χαλιφάτο είναι μουσουλμάνοι» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει την αντιαεροπορική της άμυνα μετά την κατάρριψη από την Άγκυρα ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα και πρόσθεσε ότι η διεθνής συμμαχία θα υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων για την Τουρκία πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μια επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους αυτού.

«Τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση (της κρίσης) και να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να προληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας από τον Βορρά στη Μεσόγειο. Εκεί επίσης χρειάζεται να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά όπως αυτό στην Τουρκία» είπε.

Τέλος, κάλεσε τη Ρωσία να «διαδραματίσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου», σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχει επιτεθεί σε άλλες ομάδες και επικεντρώνεται στην υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης