Περισσότερες από 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν έως τον Ιούλιο στην Κούβα στο πλαίσιο του προγράμματος της αναδιάρθρωσης του Δημόσιου Τομέα, όπως ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο Κουβανοί οικονομολόγοι συγκρίνουν με πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα καταργηθούν 500.000 θέσεις εργασίας μέχρι τον Ιούλιο με απώτερο στόχο η μείωση να φτάσει τις 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας την επόμενη τριετία, κάτι που ισοδυναμεί με το 25% του σημερινού εργατικού δυναμικού. Η αποζημίωση που θα λάβουν όσοι απολυθούν είναι ένας μισθός (410 πέσος ή 14 ευρώ) για κάθε δέκα χρόνια εργασίας.

Η αρχή θα γίνει από τα υπουργεία Γεωργίας, Παραγωγής Ζάχαρης, Υποδομών, Υγείας και Τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, το 50% των Κουβανών θα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2016. Είναι κάτι που λογικά θα προκαλέσει ισχυρό σοκ στην κουβανική κοινωνία καθώς το 90% της οικονομίας ελέγχεται σήμερα από το κράτος.

Η κυβέρνηση της Κούβας διαβεβαιώνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς δουλειά και ζητεί από τις Επιτροπές να είναι δίκαιες και αντικειμενικές στην αξιολόγηση του προσωπικού και να μην υποκύπτουν σε φαινόμενα νεποτισμού ή ευνοιοκρατίας. Σημειώνεται ότι, τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της χώρας Ραούλ Κάστρο είχε θέσει το δίλημμα στους συμπατριώτες του: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε και μαζί με εμάς βουλιάζουν και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης