Το κεντροαριστερό κόμμα Smer του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο φέρεται ότι κερδίζει απόλυτη πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές, αποκτώντας ισχυρή εντολή να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του –να φορολογήσει τους πλούσιους και να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό–, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Τα αποτελέσματα από το 59,2% των περιφερειών δίνουν στο Smer το 46,3% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές, ποσοστό το οποίο εάν επαληθευτεί θα σημάνει ότι εξασφαλίζει 87 έδρες στην 150μελή βουλή.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού είχε καταρρεύσει τον Οκτώβριο, αφού ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα αρνήθηκε να υποστηρίξει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μερικά αποτελέσματα μπορεί πάντως να αποδειχθεί ότι δεν δίνουν μια απόλυτα ακριβή εικόνα, αφού η καταμέτρηση στα εκλογικά τμήματα στις πόλεις, όπου το Smer του Φίτσο δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση, τείνει να ολοκληρώνεται αργότερα.

Ωστόσο το προβάδισμα του κόμματος μοιάζει να είναι τόσο ευρύ που σημαίνει ότι εξασφαλίζει μια καθαρή νίκη, παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης