«Απόλυτο σκάνδαλο» το ποίημα του Γκίντερ Γκρας για το Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Απριλίου 2012, 12:04
«Απόλυτο σκάνδαλο» το ποίημα του Γκίντερ Γκρας για το Ισραήλ
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε για μια ακόμη φορά σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο τον συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, χαρακτηρίζοντας «απόλυτο σκάνδαλο» το ποίημα του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γερμανού για το Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι οι λέξεις του Γκρας είναι απόλυτο σκάνδαλο. Το γεγονός ότι προέρχονται από ένα Γερμανό που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας και όχι από έναν έφηβο που ανήκει σε κάποιο νεοναζιστικό κόμμα το κάνει ακόμη πιο εξωφρενικό. Κατάφερε να αντιστρέψει την ηθική και να κάνει τον επιτιθέμενο θύμα και το θύμα επιτιθέμενο», υπογράμμισε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Γίντερ Γκρας, 84 ετών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο στο Ισράηλ όσο και στη χώρα του, στις αρχές Απριλίου δημοσιεύοντας στον γερμανικό Τύπο ένα ποίημα με το οποίο επέκρινε το Ισραήλ και κατηγορούσε τη χώρα ότι «απειλεί την παγκόσμια ειρήνη».

Με τίτλο «Αυτό που πρέπει να ειπωθεί», το ποίημα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου και κατήγγειλε τις απειλές του Ισραήλ ότι θα επιτεθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ως ένα σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει «στην εξόντωση του ιρανικού λαού».

Εξαιτίας αυτού το Ισραήλ χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον γερμανό συγγραφέα.
«Υπάρχει ένα απλό γεγονός το οποίο αγνοεί ο Γκρας: το Ισραήλ δεν έχει στόχο να καταστρέψει το Ιράν. Το Ιράν, αντίθετα, έχει σκοπό να καταστρέψει το Ισραήλ, καλεί ανοιχτά (στην καταστροφή του) και εργάζεται γ’ αυτήν κατασκευάζοντας για το λόγο αυτό ατομική βόμβα», κατέληξε ο Νετανιάχου.

Eπιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Απριλίου 2012, 12:09