Οι πέντε χώρες που πρωτοστατούν ανά τον κόσμο σε εκτελέσεις το 2012 είναι η Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύθηκε χθες.

Η έκθεση δείχνει ότι 682 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2012 σε όλες τις άλλες χώρες εκτός της Κίνας, όπου εκτιμάται ότι η θανατική ποινή επιβλήθηκε σε περισσότερα από 1.000 άτομα. Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι, «είμαστε όλο και πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς θανατική ποινή». Σύμφωνα με το Israel News, μετά την Κίνα ακολουθεί το Ιράν με 314 εκτελέσεις και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ιράκ με 129.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαουδική Αραβία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 79 και οι ΗΠΑ κατέχουν την πέμπτη θέση με 43 εκτελέσεις, ενώ είναι η μόνη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που εφαρμόζει τη θανατική ποινή.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς εξαίρεση, ανεξαρτήτως της φύσης του εγκλήματος, των χαρακτηριστικών του δράστη ή της μεθόδου που χρησιμοποιεί το κράτος για να σκοτώσει τον κρατούμενο.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης