Η ταφόπλακα στο μνήμα των γονιών του Αδόλφου Χίτλερ απομακρύνθηκε από το κοιμητήριο του Λέοντινγκ, στη βόρεια Αυστρία, προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι νεοναζί που είχαν κάνει την περιοχή τόπο προσκυνήματος.

Η ιδιοκτήτρια του τάφου, μια γυναίκα που σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης είναι μακρινή συγγενής του Αλόις Χίτλερ, του πατέρα του Γερμανού δικτάτορα, ζήτησε να απομακρυνθεί η ταφόπλακα. Ο ιερέας της τοπικής ενορίας, Κουρτ Πίτερτσατσερ, είπε ότι αυτό έγινε στις 27 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι επισκέψεις στο χώρο δεν ήταν συνεχείς, όμως συμβαίνουν διάφορα, την τελευταία φορά στα τέλη του φθινοπώρου», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λέοντινγκ, Βάλτερ Μπρίνερ.

Μια αυστριακή εφημερίδα ανέφερε ότι τότε κάποιος είχε «διακοσμήσει» τον τάφο με ναζιστικά σύμβολα. Ένα παρόμοιο επεισόδιο σημειώθηκε και το 2009, κατά τη συμπλήρωση των 120 ετών από τη γέννηση του Αδόλφου Χίτλερ. Σύμφωνα με την Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν Γερμανοί νεοναζιστές έκαναν προσκύνημα στον τάφο του τελωνειακού υπαλλήλου Αλόις Χίτλερ, ο οποίος πέθανε το 1903 και της τρίτης συζύγου του, Κλάρα, της μητέρας του Αδόλφου, η οποία απεβίωσε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Οι δημοτικές αρχές της πόλης συζήτησαν το θέμα με εκπροσώπους της εκκλησίας και των υπηρεσιών ασφαλείας και κατέληξαν στην απόφαση να απομακρύνουν την ταφόπλακα, εφόσον συμφωνούσε και η ιδιοκτήτρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης