Τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό προέβλεψε, μιλώντας στο Associated Press, o ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Οι δηλώσεις έρχονται περίπου δέκα ημέρες πριν από την παράδοση στον Μπαν Κι-μουν της έκθεσης με την προσωπική του αξιολόγηση για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, οι συνομιλίες αναμένεται να τερματιστούν τον Ιούλιο, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ντάουνερ θεωρεί αμφίβολο το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, ακόμη και αν οι συνομιλίες αρχίσουν εκ νέου μετά την προεδρία, κάτι που θεωρεί αβέβαιο, καθώς, όπως υπενθύμισε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι απορροφημένη από την πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Ούτως ή άλλως, οι συνομιλίες έχουν τη στιγμή αυτή τελματωθεί, με τις δύο πλευρές να μη συμφωνούν ούτε στον διαμοιρασμό της εξουσίας σε μια μελλοντική ομοσπονδία, αλλά ούτε και στο περιουσιακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι» τόνισε ο κ. Ντάουνερ «θέμα χρόνου να καταλήξουμε σε αυτές τις συγκλίσεις, είναι περισσότερο θέμα πολιτικής βούλησης».

Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού (όπως ασφάλεια και εγγυήσεις) που θα πρέπει να επιλυθούν σε ένα ευρύτερο φόρουμ, αλλά και οι εσωτερικές – και μάλιστα υπό πίεση χρόνου, ώστε να μπορέσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις να υπερπηδήσουν το εμπόδιο της 1ης Ιουλίου.

Σήμερα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου, έχουν νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών του Κυπριακού. Κατά την προηγούμενη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το περιουσιακό.

Σε ό,τι αφορά στη δέσμευση του ίδιου του προέδρου Χριστόφια ότι θα συνεχίσει τις απευθείας συναντήσεις και στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

«Αν μια από τις πλευρές δεν συνεχίσει να προσέρχεται στις συνομιλίες, αυτό σημαίνει τερματισμό» είπε επί λέξει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Όλα αυτά, ενώ είναι ήδη εκπεφρασμένη η επιθυμία του Μπαν Κι-μουν για σύγκληση στις αρχές Μαΐου πολυμερούς διάσκεψης – με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων -, όπου θα «έμπαιναν οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την πρόοδο στις συνομιλίες του Κυπριακού και ακολούθως να ετοιμάσει έκθεση προς τον Μπαν Κι-μουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης