Μόνο δύο σταθμοί παραγωγής πυρηνικής ενέργειας άρχισαν να ανεγείρονται σε ολόκληρο τον κόσμο, την περίοδο 2011-2012, όταν την τριετία 2008-2010 είχαν μπει τα θεμέλια για… 38 νέους σταθμούς! Η δραματική αυτή μείωση δεν θα μπορούσε παρά να συνδεθεί άμεσα με το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο μετά από αυτό στο Τσερνόμπιλ, το οποίο ανάγκασε αρκετές χώρες να αναθεωρήσουν την ενεργειακή πολιτική τους.

Η τάση αυτή ερμηνεύεται από ορισμένους ως μειωμένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, μετά από το συμβάν στην Ιαπωνία, που ναι μεν δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες, αλλά άλλαξε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν και ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ στον τόπο τους. Μια δεύτερη ανάγνωση ωστόσο είναι πως πρόκειται για μια μικρή παύση στην «πυρηνική αναγέννηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποτύχαμε να πάρουμε ένα μάθημα από το Τσερνόμπιλ. Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, η Φουκουσίμα δεν θα είχε συμβεί ποτέ», λέει η Ρεμπέκα Χαρμς, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων/Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας από τις χώρες να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες. Την έκκλησή της επανέλαβε, κατά τη διάρκεια μικρής διαδήλωσης στις Βρυξέλλες, και ένας πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας της Φουκουσίμα. «Ζούμε στη σκιά της εκκένωσης και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει άλλοι άνθρωποι να ζήσουν το ίδιο.»

Γύρισαν την πλάτη στα πυρηνικά

Στην Ευρώπη, η Γερμανία αποφάσισε πριν από λίγους μήνες να κλείσει σταδιακά όλους τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, ενώ Ιταλία και Ελβετία επίσης ψήφισαν κατά των πυρηνικών. Και εκτός Ευρώπης όμως, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, το Κουβέιτ έσκισε τα συμβόλαια για το χτίσιμο τεσσάρων αντιδραστήρων, η Βενεζουέλα πάγωσε όλα τα προγραμματισμένα πρότζεκτ, ενώ και το Μεξικό αποφάσισε να μην κατασκευάσει τελικά 10 νέους αντιδραστήρες.
«Η Φουκουσίμα ήταν η σπίθα που άναψε τη συζήτηση και οι σοκαρισμένοι Γερμανοί ανάγκασαν την Καγκελάριο Μέρκελ είτε να αποσύρει σταδιακά τα πυρηνικά είτε να αποσυρθεί η ίδια», λέει ο Τομπίας Μυνχμάιερ του γερμανικού παραρτήματος της Greenpeace «Όταν η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία οκτώ αντιδραστήρων, πολλοί εξεπλάγησαν που δεν είχαμε μπλακ άουτ και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια.»

Στην Ινδία, όπου η κεντρική κυβέρνηση θέλει έως το 2030 να παράγει από πυρηνικά το 25% του ηλεκτρισμού, πολύνεκρες διαδηλώσεις και απεργίες πείνας ανάγκασαν τις αρχές να ματαιώσουν ή να αναβάλουν την κατασκευή 8 αντιδραστήρων. Άγνωστο παραμένει τι θα κάνει η Κίνα, όπου τα σχέδια για ανέγερση σταθμών σε αρκετές επαρχίες επηρεάστηκαν από διαδηλώσεις με αιχμή την ασφάλεια και το γεγονός ότι οι ντόπιοι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης