Οι χειριστές της ηλεκτρικής εταιρίας (TEPCO) στο ημικατεστραμένο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα, υποχρεώθηκαν προχτές να κλείσουν το σύστημα ψύξης της «μονάδας 5» του αντιδραστήρα, ύστερα από την διαπίστωση διαρροής ύδατος. Αν το σύστημα δεν επισκευαστεί σε οκτώ ημέρες, οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους επιτρεπόμενους βαθμούς, φτάνοντας σε επικίνδυνα επίπεδα.

Οι μηχανικοί που παρακολουθούν την δραστηριότητα του «ανάπηρου» πυρηνικού σταθμού ανακάλυψαν ότι περί τα 1.300 λίτρα ύδατος διέρρευσαν από το σύστημα ψύξης, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα και μία τρύπα διαμέτρου περίπου 3 χιλιοστομέτρων, κοντά στη βαλβίδα ροής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα ψύξης εξακολουθεί να λειτουργεί στον απενεργοποιημένο αντιδραστήρα Νο5, μετά την καταστροφή λόγω του τσουνάμι το Μάρτιο του 2011, επειδή ο αντιδραστήρας είναι φορτωμένος με πυρηνικό υλικό.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, αν η τρύπα που προκάλεσε την διαρροή έχει επισημανθεί, ή υπολογίσθηκε ότι υφίσταται από τις μετρήσεις του ψυκτικού υλικού.

Η διακοπή της ψύξης έγινε χτες Κυριακή και η επισκευή θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός εννιά ημερών από τότε, ώστε να αποφευχθεί υπερθέρμανση πέραν των επιτρεπόμενων 65 βαθμών C με άγνωστες καταστροφικές επιπτώσεις…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης