Ο Κινέζος ακτιβιστής Τσεν Γκουανγκτσένγκ δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να περιμένει ένα διαβατήριο για τον ίδιο, αλλά και για την οικογένειά του, για να μπορέσει να εγκαταλείψει την Κίνα, την ίδια ώρα που φίλοι του και Αμερικανοί διπλωμάτες δεν μπορούν να τον επισκεφθούν στο νοσοκομείο.

Ο τυφλός δικηγόρος συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Πεκίνο μετά τον τραυματισμό του στο πόδι, όταν διέφυγε από την κατοικία του, όπου βρισκόταν υπό περιορισμό. Ο Τσεν είπε πως έχει απαγορευτεί στη σύζυγο και στα παιδιά του να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσεν κατέφυγε στα τέλη Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Κίνα και τις Η.Π.Α.. Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να χορηγήσει άδεια εισόδου στη χώρα στον Τσεν για να σπουδάσει και διευκρίνισε πως ο ακτιβιστής μπορεί να ζητήσει να του δοθεί διαβατήριο για να εγκαταλείψει την Κίνα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τσεν διευκρίνισε πως χθες, Δευτέρα, τον επισκέφθηκαν Κινέζοι αξιωματούχοι και τον διαβεβαίωσαν πως θα αρχίσουν τις διαδικασίες που θα του επιτρέψουν να φύγει στο εξωτερικό.

«Ήρθαν χθες, τους ζήτησα να με βοηθήσουν στις διαδικασίες, δηλαδή στη χορήγηση διαβατηρίου. Είπαν ότι θα με βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρω αν πραγματικά θα το κάνουν. Οι φίλοι μου δεν μπορούν να με επισκεφθούν. Η κινεζική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τα δικαιώματά του ως πολίτη και τις ατομικές του ελευθερίες» είπε ο Τσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης: Στο νοσοκομείο παραμένει ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Μαΐου 2012, 09:50

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης