Σε τρεις επιστήμονες απονέμεται το Νόμπελ 2015 Ιατρικής – Φυσιολογίας οι οποίοι ανακάλυψαν φάρμακα που θεραπεύουν χιλιάδες ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τροπικά νοσήματαΣτους Ουίλιαμ Κάμπελ, Σατόσι Ομούρα και Γιουγιου Του απονεμήθηκε εφέτος το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Κάμπελ, ο Ιάπωνας Σατόσι Ομούρα και η Κινέζα Γιουγιου Του είναι οι επιστήμονες που κέρδισαν από κοινού το βραβείο Νόμπελ 2015 Ιατρικής και Φυσιολογίας για το έργο τους στην καταπολέμηση των παρασιτικών ασθενειών» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή Νόμπελ.

Η επιτροπή των Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης δήλωσε πως το ήμισυ του χρηματικού επάθλου που συνοδεύει το βραβείο μοιράζεται στον Ουίλιαμ Κάμπελ και τον Σατόσι Ομούρα.

Οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν την ουσία αβερμεκτίνη, της οποίας τα παράγωγα μείωσαν τη συχνότητα δύο σημαντικών παρασιτικών ασθενειών, της λεμφικής φιλαρίασης και της ογκοκέρκωσης, οι οποίες προκαλούνται από παρασιτικά σκουλήκια που ονομάζονται ασκαρίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το υπόλοιπο ήμισυ του εφετινού Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας βραβεύεται η Κινέζα Γιούγιου Του, η οποία ανακάλυψε το φάρμακο αρτεμισινίνη, χάρη στο οποίο μειώθηκε η θνησιμότητα των ασθενών από ελονοσία.

«Οι εφετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ έχουν αναπτύξει θεραπείες που έφεραν επανάσταση στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες» επεσήμανε η επιτροπή Νόμπελ, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (960.000 δολάρια ΗΠΑ).

 «Οι Κάμπελ, Ομούρα και Του μεταμόρφωσαν τις θεραπείες των παρασιτικών ασθενειών. Ο παγκόσμιος αντίκτυπος από τις ανακαλύψεις τους και τα οφέλη που προέκυψαν για την ανθρωπότητα είναι ανεκτίμητα» καταλήγει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Γιούγιου Του

Η ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας

Το βιογραφικό των βραβευθέντων

Ο Γουίλιαμ Κάμπλ γεννήθηκε το 1930 στην Ιρλανδία. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δουβλίνο το 1952 και έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Ουσκόνσι στις ΗΠΑ το 1957. Από τότε και έως το 1990 εργαζόταν στο Ίδρυμα Θεραπευτικής Έρευνας της φαρμακευτικής εταιρείας Merck. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Drew στη Νέα Υόρκη.

Ο Σατόσι Ομούρα γεννήθηκε το 1935 στην Ιαπωνία. Έλαβε διδακτορικό στη φαρμακολογία το 1968 από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το 1970 νέο διδακτορικό στη χημεία από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο. Διατέλεσε ερευνητής στο Ίδρυμα Κιτασάτο στην Ιαπωνία από το 1965 έως το 1971 και καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο από το 1975 έως το 2007. Έκτοτε κατέχει τη θέση του ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κιτασάτο.

Η Γιούγιου Του γεννήθηκε το 1930 στην Κίνα. Αποφοίτησε από τη φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστήμιου του Πεκίνου το 1955. Από τότε έως και το 1978 ήταν επίκουρη καθηγήτρια στην Ακαδημία Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και από το 1979 έως το 1984 αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ίδια σχολή. Από το 2000 η Του ανέλαβε τη Διεύθυνση Σπουδών ολόκληρης της Ακαδημίας Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής.

Τα βραβεία Νόμπελ

Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο από τα βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο. Θα ακολουθήσουν την Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας. Έπονται τα βραβεία Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών.

Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 1895 από τον Σουηδό επιστήμονα, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Άλφρεντ Νόμπελ και το πρώτο απονεμήθηκε το 1901 από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Παρόλο που οι βραβεύσεις αφορούν σε επιστημονικές έρευνες οι οποίες έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα, δεν λείπει και η «σκοτεινή» πλευρά. Έτσι, στο παρελθόν έχουν τιμηθεί επιστήμονες που η έρευνά τους οδήγησε στα χημικά όπλα (στον «πατέρα» της παραγωγής λιπασμάτων αμμωνίας αλλά και των δηλητηριωδών αερίων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου Γερμανό χημικό Φριτς Χάμπερ το 1918), στο εντομοκτόνο DDT κατά της ελονοσίας που όμως μετά αποδείχθηκε επικίνδυνο για την υγεία (στον Ελβετό Πολ Μίλερ το 1946) και στις λοβοτομές εγκεφάλου (στον Πορτογάλο νευρολόγο Εγκάς Μονίζ το 1949).

Επίσης, κατά καιρούς, τα Νόμπελ έχουν διχάσει ειδικούς και ευρύ κοινό, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεώρησαν ότι αγνοήθηκαν, παρόλο που η δική τους ανακάλυψη προηγείτο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις -ιδίως όσον αφορά στο Νόμπελ Ειρήνης- η επιλογή της επιτροπής προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αρχίζει η απονομή των βραβείων Νόμπελ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης