Απονομή Δικαιοσύνης… 20 χρόνια μετά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011, 04:20
Απονομή Δικαιοσύνης… 20 χρόνια μετά
Δικαστήριο στη νότια Ινδία έκρινε ένοχους χθες 269 αστυνομικούς και δασοφύλακες για εγκληματικές ενέργειες σε περισσότερους από 100 ανθρώπους της κάστας Νταλίτ το 1992, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, «Hindustan Times». Από τους καταδικασθέντες οι 17 κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση, ενώ 54 από αυτούς δεν πρόλαβαν να ακούσουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου καθώς είχαν… πεθάνει.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 1992 οι κατηγορούμενοι πραγματοποίησαν επιδρομή στο χωριό Βατσάτι, στο νότιο ομόσπονδο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, ύστερα από τις καταγγελίες για παράνομη διακίνηση σανταλόξυλου. Στη διάρκεια παραμονής τους εκεί προχώρησαν στον άγριο ξυλοδαρμό 100 χωρικών και στη σεξουαλική κακοποίηση 18 γυναικών.

Οι ακρότητες σε βάρος των Νταλίτ είναι αρκετά συχνές στην Ινδία παρόλο που οι διακρίσεις εις βάρος τους έχουν καταργηθεί με νόμο εδώ και περίπου μισό αιώνα. Σε ορισμένες περιοχές της ασιατικής χώρας τα χωριά τους έχουν περιμετρικά μια νοητή γραμμή την οποία απαγορεύεται να περάσουν καθώς έτσι θα «μολύνουν» το έδαφος που κατέχουν οι ανώτερες κάστες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011, 04:20