Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για κούρεμα καταθέσεων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 17:49
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για κούρεμα καταθέσεων
Το Ανώτατο Δικαστήριο κατά πλειοψηφία, απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφυγές για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.

Με βάση την απόφαση αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσφύγουν στα Επαρχιακά Δικαστήρια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι προσφυγές δεν ανάγονται στο πλαίσιο της αναθεωρητικής του δικαιοδοσίας, καθώς τα δικαιώματα των καταθετών, δεν εμπίπτουν στη σφαίρα του δημοσίου δικαίου, αλλά στη φύση του ιδιωτικού δικαίου και ως τέτοιες μπορούν να εξετασθούν στο πλαίσιο αστικών αγωγών.

Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν επτά δικαστές και εναντίον δύο.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει πολλές κατευθυντήριες γραμμές για την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας και πρέπει να μελετηθεί με πολύ προσοχή από όλους.
Ερωτηθείς δε κατά πόσο οι επηρεαζόμενοι καταθέτες θα μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι θα πρέπει πρώτα να εξαντλήσουν τα εγχώρια ένδικα μέσα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι οι νομικές διαδικασίες μέσω των εγχώριων ένδικων μέσων, δηλαδή η παραπομπή των αγωγών στα Επαρχιακά Δικαστήρια, θα χρειαστούν χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 17:49