Απορρίπτει το Βερολίνο την πρόταση των ΗΠΑ για αποστολή στο Στενό του Ορμούζ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019, 16:02
Απορρίπτει το Βερολίνο την πρόταση των ΗΠΑ για αποστολή στο Στενό του Ορμούζ

Η Γερμανία είναι «συγκρατημένη» έναντι της συγκεκριμένης πρότασης των ΗΠΑ για συμμετοχή σε αποστολή διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ και γι' αυτό δεν έχει προσφέρει κάποια συνεισφορά σε αυτήν, δήλωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

«Η συνολική προσέγγιση της πολιτικής μας απέναντι στο Ιράν απέχει σημαντικά από τη σημερινή προσέγγιση των ΗΠΑ» πρόσθεσε η Ντέμερ, παρότι η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται τον βασικό στόχο, τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Η κα Ντέμερ, η οποία επανέλαβε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να προκρίνει την οδό της διπλωματίας, διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί «άξιο εξέτασης» το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής αποστολής στην περιοχή και γι' αυτό βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους εταίρους και κυρίως με τη Βρετανία και τη Γαλλία.

«Στη Διατλαντική Συμμαχία υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ότι αυτό που έκανε το Ιράν είναι πολύ επικίνδυνο, ότι συνιστά παράνομη παρέμβαση στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Έχουμε καταδικάσει από κοινού δριμύτατα την ιρανική συμπεριφορά. Η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ είναι μεγάλης σημασίας για τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Καλούμε την Τεχεράνη με τον πλέον σαφή τρόπο να απελευθερώσει άμεσα το βρετανικό πλοίο» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και επεσήμανε ότι για τη Γερμανία «η προτεραιότητα βρίσκεται στις διπλωματικές προσπάθειες και στην αποκλιμάκωση».

Μας είναι σημαντικό «να συνεχίσουμε τον δρόμο της διπλωματίας, να επιδιώξουμε τις συνομιλίες και με το Ιράν με κάθε σαφήνεια, να πετύχουμε μια αποκλιμάκωση και να εργαστούμε προς τη συνέχιση της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Μια συμμετοχή σε μια αποστολή υπό τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δυσκολέψει αυτήν την πρόθεση, παρότι τον συγκεκριμένο στόχο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τον συμμεριζόμαστε», συνέχισε η κα Ντέμερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019, 16:02