Αντιπρόσωποι του Νότιου και Βόρειου Σουδάν συμφώνησαν χθες στη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στη διαφιλονικούμενη, έλεω πετρελαίων, περιοχή του Αμπιέι, την επίβλεψη της οποίας θα έχουν μέλη στρατιωτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και έδρα της Αφρικανικής Ένωσης, Αντίς Αμπέμπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Νότιο Σουδάν πρόκειται να ανακηρυχθεί σε ανεξάρτητο κράτος στις 9 Ιουλίου, ωστόσο η συνεχής αντιπαράθεση για τη συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ των δύο πλευρών έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Ο.Η.Ε., ο οποίος φοβάται για έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.

Στις 21 Μαΐου το Χαρτούμ είχε στείλει τεθωρακισμένα και στρατό, καταλαμβάνοντας την πόλη του Αμπιέι ενώ αρνιόταν πεισματικά να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Ο.Η.Ε., των Η.Π.Α. και του Ν. Σουδάν και να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που κράτησαν περίπου μία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 χιλ. κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης