Το διπλωματικό «παζάρι» του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποδέχτηκε σήμερα, Κυριακή 12 Ιουνίου, τις ανησυχίες και την αντίθεση της Άγκυρας όσον αφορά τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο και δεν δίστασε να τονίσει ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές είναι αποδεκτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Νιινίστο, καθώς τον επισκέφτηκε στη θερινή κατοικία του στο Νααντάλι της Φινλανδίας.

H Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι αιτήσεις τους βρίσκονται αντιμέτωπες με την αντίθεση της Τουρκίας, που τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και δίνουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές, αλλά και άλλες ομάδες, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ, με δεδομένη τη στρατηγική θέση της στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Οι αιτήσεις Φινλανδίας-Σουηδίας εξαρτώνται από τις απαντήσεις που θα δώσουν

Πριν λίγες μέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είχε δηλώσει ότι η πρόοδος στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλανικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη αυτόν τον μήνα, εξαρτάται από τις απαντήσεις τους στα αιτήματα της Τουρκίας.

Με τη σειρά τους, η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν ανταποκριθεί ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν ώστε να επιλυθούν οι διαφορές τους, όμως ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έλαβε προτάσεις για τα αιτήματά της, που περιλαμβάνουν τη διακοπή της υποστήριξης σε ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, που έχουν επιβάλει Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Μ. Βέμπερ: Αμφισβητείται η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αν εμποδίσει Φινλανδία-Σουηδία

Παράλληλα, ο Επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε αμφισβητήσει ανοιχτά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Βέμπερ, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε υπογραμμίσει ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση, με την Τουρκία να εμποδίζει εξ ολοκλήρου την ένταξη αυτών των δύο χωρών στη Συμμαχία, τίθεται το ερώτημα ποιος ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία εξακολουθεί να μοιράζεται τις αξίες του.

Είχε τονίσει επίσης ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες τα τελευταία χρόνια και τώρα οι νέες προκλήσεις ενάντια στην Ελλάδα δείχνουν ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο εγείρονται, όπως είχε πει, θεμελιώδη ερωτήματα ακόμη για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και είναι καιρός η ΕΕ να μιλήσει σοβαρά με τον Ερντογάν, εάν θέλει να συνεχίσει σε αυτή τη συνεργασία ή εάν αναζητά περαιτέρω κλιμάκωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης