Η Νάβι Πιλάι, ύπατη αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επέπληξε σήμερα την Κίνα, επειδή δεν συνέλαβε τον πρόεδρο του Σουδάν, Όμαρ αλ-Μπασίρ, εις βάρος του οποίου έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), όταν επισκέφθηκε το Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα.

Η αξιωματούχος του Ο.Η.Ε. ανέφερε ότι είναι καθήκον όλων των κρατών να δώσουν τέλος στην ατιμωρησία για τα σοβαρά εγκλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Όμαρ αλ-Μπασίρ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έγινε χθες δεκτός στο Πεκίνο από τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Τζιντάο.

«Είναι καθήκον και ευθύνη από πλευράς κάθε χώρας, περιλαμβανομένης της Κίνας, να βοηθήσει το δικαστήριο να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης άτομα στα οποία έχει ασκηθεί δίωξη» δήλωσε η κα Πιλάι, σε συνέντευξη Τύπου.

«Έτσι πιστεύω ότι είναι απογοητευτικό, όταν τα κράτη δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την ευθύνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε μία ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι ο κ. Μπασίρ θα παραπεμφθεί σε δίκη» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι ότι ζητάμε την εκτέλεση κάποιου, ζητάμε τη σύλληψη κάποιου» σημείωσε ακόμη η κα Πιλάι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης