Αποχωρεί από τη Βουδαπέστη το Πανεπιστήμιο του Σόρος

Αποχωρεί από τη Βουδαπέστη το Πανεπιστήμιο του Σόρος
Έπειτα από 25 χρόνια στη Βουδαπέστη, το Central European University, το οποίο ιδρύθηκε με χρήματα του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, μεταφέρεται στη Βιέννη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μίχαελ Ιγκνατίεφ χτυπά αρκετές φορές το χέρι στο τραπέζι. Οργισμένος, αλλά όχι απογοητευμένος, εμφανίζεται ο πρύτανης του Central European University (CEU) όταν ανακοινώνει την ήττα του πανεπιστημίου του. Χωρίς περιστροφές καθιστά σαφές ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την αποχώρηση του ΑΕΙ από την Ουγγαρία και τη μεταφορά του στη Βιέννη: τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Ο Μίχαελ Ιγκνατίεφ τονίζει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός διώχνει «έναν αμερικανικό θεσμό, που βρίσκεται σε αυτήν τη χώρα εδώ και 25 χρόνια». Από εδώ και στο εξής όλοι εκείνοι που διεκδικούν θέση σπουδών στο CEU θα ξεκινήσουν να σπουδάζουν από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Βιέννη. «Είναι μια μαύρη μέρα για την ελευθερία στην Ουγγαρία» υπογραμμίζει ο πρύτανης στη συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση για τη μεταφορά του πανεπιστημίου αναμενόταν εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι οι εξελίξεις θα είναι τόσο καταιγιστικές αποτελεί, ωστόσο, τομή για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Από την ίδρυσή του στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, με χρήματα του ουγγρικής καταγωγής Αμερικανοεβραίου δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, το Central European University εξελίχθηκε γρήγορα σε τόπο εκπαίδευσης των ελίτ των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Δήμαρχος Βιέννης: «Τους υποδεχόμαστε με χαρά»

Το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος βασίζεται στις αρχές του, επίσης ουγγρικής καταγωγής, φιλοσόφου Καρλ Πόπερ, ο οποίος έθεσε την ιδέα μιας «ανοιχτής κοινωνίας» στο αντίποδα των κομμουνιστικών καθεστώτων του πρώην ανατολικού μπλοκ. Οι ιδέες του Καρλ Πόπερ για μια ανοιχτή κοινωνία δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις από τις εθνολαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, των οποίων αρέσκεται να εμφανίζεται ως ηγέτης ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Στις προεκλογικές του ομιλίες του ο Βίκτορ Όρμπαν είχε επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον Τζορτζ Σόρος «εχθρό της Ουγγαρίας», αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα και για την εβραϊκή του καταγωγή.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου για μεταφορά στη Βιέννη ο εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Ζόλταν Κόβακς έγραψε στο Twitter ότι «το πανεπιστήμιο του Σόρος» αποχωρεί μεν, αλλά «ικανός αριθμός μαθημάτων παραμένει στη Βουδαπέστη». Παράλληλα, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του Μίχαελ Ιγκνατίεφ ως «ακόμη μία πολιτική μπλόφα α λα Σόρος». Είναι γεγονός ότι το CEU θέλει να συνεχιστεί η χρήση των υποδομών του στη Βουδαπέστη, κυρίως η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όσοι κάνουν διδακτορικό να παραμείνουν στην Ουγγαρία. Όλοι, ωστόσο, οι φοιτητές που θέλουν να πάρουν πτυχίο θα πρέπει να σπουδάσουν στη Βιέννη.

Από τη μεριά της, η αυστριακή πρωτεύουσα υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες το πανεπιστήμιο CEU. Τόσο ο συντηρητικός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούτβιχ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση μεταφοράς. Μοναδική «παραφωνία» είναι οι ακροδεξιοί του FPÖ, οι οποίοι τάχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Βιέννης «σαφέστατα κατά» μιας μεταφοράς του πανεπιστημίου στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Πηγή: dw

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018, 10:45