Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της COP21, της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στην οποία τυπικά θα παρέμενε έως το 2016, έπειτα από τον διορισμό του στην προεδρία του Συνταγματικού Συμβουλίου (του συνταγματικού δικαστηρίου της Γαλλίας). 

Ο 69χρονος Φαμπιούς ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με επιστολή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ανέφερε στην επιστολή του πως έλαβε την απόφαση αυτή για να αποφευχθεί «οποιαδήποτε αμφισβήτηση» για το ασυμβίβαστο που θα μπορούσε να προκαλέσει η διατήρηση δύο αξιωμάτων τόσο κρίσιμης σημασίας.

Ο Φαμπιούς δεν υπέδειξε τον αντικαταστάτη του. Ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους είναι ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στον ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που είχε παρακολουθήσει στενά τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ και το χαρτοφυλάκιο της οποίας διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει τις «διεθνείς σχέσεις για το κλίμα».

Η Ρουαγιάλ ήταν εξάλλου εκείνη που ήγειρε ζήτημα, καλώντας την Παρασκευή να δοθούν διευκρινίσεις «για τους κανόνες του παιχνιδιού» βάσει των οποίων ο Φαμπιούς θα διατηρούσε και τις δύο θέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης