Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής πως διέταξε την αποχώρηση τουρκικής μονάδας από στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία και κατέληξε «τι είδους συμμαχία μπορεί να είναι αυτή».

Οι περίπου 40 Τούρκοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στα γυμνάσια αυτά αντίκρισαν ξαφνικά μπροστά τους ένα στόχο με τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ και ακριβώς πλάι στον ίδιο στόχο το όνομα Ερντογάν. Οι Τούρκοι αξιωματικοί ειδοποίησαν αμέσως το επιτελείο τους και αυτό την προεδρεία προκαλώντας την έκρηξη του ιδίου του προέδρου ο οποίος δια ζώσης ανακοίνωσε από την τηλεόραση πως διέταξε προσωπικά την αποχώρηση της μονάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ένα άλλο επεισόδιο πολύ σοβαρότερο για την εξέλιξη των σχέσεων ΝΑΤΟ και Τουρκίας συνέβη στο Ντουμπάι όπου ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως αν η Τουρκία προμηθευτεί το ρωσικό οπλικό σύστημα S 400 θα έχει ελάχιστη προσβασιμότητα σε υψηλές τεχνολογίες του ΝΑΤΟ.

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως εννοεί και την προμήθεια αεροσκαφών τύπου F-35 πέμπτης γενιάς που προτίθεται να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα η παραγγελία αυτή ανέρχεται σε 130 αεροσκάφη τέτοιου τύπου.

Μετά και τις πρόσφατες «αψιμαχίες» μεταξύ Άγκυρας και ΝΑΤΟ για διάφορα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας νατοϊκών σκαφών στο Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, τα δύο προαναφερθέντα επεισόδια έρχονται να κλιμακώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του αρχηγείου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και της τουρκικής στρατιωτικής δομής. Σημειώνεται πως και οι δύο εξελίξεις έρχονται μερικά 24ωρα μετά την εξαιρετικά εγκάρδια συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον Β. Πούτιν στο Σότσι όπου αποφασίστηκε και η άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού επί των παραλίων του Αιγαίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης