Υπερδιπλάσια από την αρχική είναι η εκτίμηση για το ποσοστό της ραδιενέργειας που διέρρευσε από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, κατά την πρώτη εβδομάδα της καταστροφής. Σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας (Nisa), η ραδιενέργεια που διέρρευσε στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται σε 770.000 τεραμπεκερέλ, έναντι 370.000 όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι η μόλυνση της περιοχής είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Η αξιολόγηση αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καθώς μία ειδική επιτροπή ξεκινά έρευνα για την πυρηνική κρίση. Όπως ανακοίνωσε η Nisa, το πρόβλημα στον αντιδραστήρα 1 δημιουργήθηκε πέντε ώρες μετά τον σεισμό, δηλαδή δέκα ώρες πριν από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ακόμη οι αντιδραστήρες 2 και 3 καταστράφηκαν, ο πρώτος 80 και ο δεύτερος 79 ώρες μετά το τσουνάμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εργοστάσιο αναμένεται να κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο, αν και εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να καθυστερήσει κατά πολύ, καθώς η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Ενέργειας της G20 συναντώνται στο Παρίσι, για να συζητήσουν για την πυρηνική ασφάλεια, με το βλέμμα στην καταστροφή της Φουκουσίμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης