Με τα μαχητικά αεριωθούμενα να περνούν πάνω από το 97 χρόνων ιστορικό κτίριο  Lincoln Memorial –σύμβολο της εθνικής ενότητας-  μπροστά σε μεγάλο πλήθος, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Αμερικανούς να συνενωθούν.

Σε επίδειξη εθνικής υπερηφάνειας η ομιλία του για την επέειο της 4ης Ιουλίου, χαρακτηρίσθηκε ως σπάνιο ενοποιητικό μήνυμα από έναν βαθιά διχαστικό πρόεδρο που γνώρισε αυτές τις ημέρες έντονη πολιτική αντιπαράθεση και κριτικές, όπως επισημαίνει το CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να προχωρήσουμε ως έθνος με την ίδια ενότητα ως σκοπιμότητα», δήλωσε ο Tραμπ, περιτριγυρισμένος  από αλεξίσφαιρα γυαλιά εν μέσω βροχής που δεν πτόησε ακροατήριό του. «Όσο παραμένουμε αληθινά στην πορεία μας, όσο θυμόμαστε τη μεγάλη μας ιστορία, όσο ποτέ δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, τότε δεν θα υπάρξει κάτι που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει».

Στην  20λεπτη ομιλία του ο Τραμπ, απέτισε φόρο τιμής στην πρώιμη ιστορία του έθνους και τους στρατιωτικούς του. Αλλά μίλησε επίσης για πιο πρόσφατες εξελίξεις για τα αστικά δικαιώματα και στην ισότητα των φύλων. Και έδειξε  μπροστά, δηλώνοντας ότι η αμερικανική σημαία θα κυματίζει σύντομα στον Άρη.

Ειδικότερα, ο 73χρονος Τραμπ (παρ΄όλο που ο ίδιος απέφυγε να στρατευθεί) χαιρέτισε κάθε κλάδο του στρατού, καθώς την πολεμική αεροπορία και τον στόλο –  συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών ‘ Stealth B-2’  και τα ‘F-18 Blue Angels’ – που πετούσαν από πάνω, προκαλώντας  στα κτίρια της Ουάσινγκτον να αντιβουίζουν έντονα.  Οι μπάντες μόλις ακούγονταν να παιανίζουν τα πατριωτικά τραγούδια τους. Τα τεράστια τεθωρακισμένα M1 Abrams που μεταφέρθηκαν με βαριά οχήματα ως εκεί, ήταν σε κοινή θέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα την ημέρα, χιλιάδες οπαδοί που φορούσαν  καπέλα με την φωτογραφία του Τραμπ και την φράση «πρώτα η Αμερική»,  ήρθαν σε αντιπαράθεση με  αντιπάλους που αμφισβήτησαν το κόστος της εκδήλωσης.

Διαδηλωτές είχαν βγεί σε κεντρικούς δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας, παρά τις έντονες θερμοκρασίες και την ίπουσα βροχή κατά  διαλείμματα  ενώ από τεράστιο μπαλόνι που έγραφε “Baby Trump” κρεμόταν πανό που αποκαλούσε τον πρόεδρο «προδότη».
Οι διαδηλωτές έκαψαν σημαία των ΗΠΑ μπροστά από τον Λευκό Οίκο.
Πριν από την ομιλία, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι διοργάνωσε   «εκτός τόπου συγκέντρωση- εκστρατεία», έχοντας επίγνωση ότι «έχει να σβήνει το σενάριο με τις αιχμηρές κομματικές επιθέσεις ακόμη και για γεγονότα που δεν να είναι απόλυτα πολιτικά».

 «Αυτό μας κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια. Εμείς οι φορολογούμενοι πληρώνουμε γι ‘αυτό, για τον Donald Trump να χρησιμοποιήσει τον στρατό μας ως στήριγμα. Και αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε η Medea Benjamin, συνιδρυτής της ομάδας ειρήνης και στην ηγεσία των γυναικών Code Pink, πριν από την εκδήλωση.

Πληροφορίες από Reuters και CNN
Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης