Άραβες υπουργοί καλούν τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017, 01:08
Άραβες υπουργοί καλούν τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης απηύθυναν χθες Σάββατο από το Κάιρο έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει διακοπεί εδώ και χρόνια.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια συνάντηση «συντονισμού», οι τρεις υπουργοί σημείωσαν ότι «εκτιμούν τον ρόλο των ΗΠΑ (στις προσπάθειες) για να επιτευχθεί η ειρήνη» μεταξύ των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών, όμως ταυτόχρονα κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να «εντείνει τις προσπάθειές της την περίοδο που θα έλθει».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι τρεις υπουργοί επρόκειτο να συναντηθούν πριν από μια επίσκεψη στην περιοχή αντιπροσωπείας του Λευκού Οίκου, στην οποία θα συμμετέχει ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και στενός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η ειρηνευτική διαδικασία έχει παραλύσει μετά την αποτυχία μιας αμερικανικής πρωτοβουλίας το 2014.
Ο Τραμπ είχε καλέσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή τον Μάιο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να πάρουν «δύσκολες αποφάσεις» για να επιτευχθεί ειρήνη, χωρίς πάντως να έχει ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο εννοεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει αυτή που αποκαλεί μια «τελική»συμφωνία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξάλλου αποφύγει μέχρι τώρα να δεσμευθεί στη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, η οποία σημαίνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, που αποτελεί αρχή της διεθνούς κοινότητας.

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μόνες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017, 01:08