Αραβικός Σύνδεσμος: Οι δηλώσεις Νετανιάχου υπονομεύουν τις πιθανότητες προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019, 05:37
Αραβικός Σύνδεσμος: Οι δηλώσεις Νετανιάχου υπονομεύουν τις πιθανότητες προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασαν το σχέδιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει στρατηγικής σημασίας τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κάνοντας λόγο για «επίθεση» από τη μεριά του, η οποία υπονομεύει κάθε πιθανότητα σύναψης μελλοντικά ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε την Τρίτη να προσαρτήσει «αμέσως» την Κοιλάδα του Ιορδάνη, που αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, σε περίπτωση που επανεκλεγεί στο αξίωμά του στις αμφίρροπες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε μία εβδομάδα.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Οι Παλαιστίνιοι, που υπέγραψαν τη δεκαετία του 1990 προσωρινές ειρηνευτικές συμφωνίες, οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, θέλουν η περιοχή να ενταχθεί στο μελλοντικά ανεξάρτητο κράτος που οραματίζονται.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος «θεωρεί αυτήν την ανακοίνωση επικίνδυνη εξέλιξη και νέα ισραηλινή επίθεση με τη ρητή αναγγελία της πρόθεσης να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή τους, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνόδου τους στο Κάιρο.

Ο οργανισμός «θεωρεί πως αυτές οι δηλώσεις υπονομεύουν τις πιθανότητες οποιασδήποτε προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και τορπιλίζουν όλα τα θεμέλιά της», σύμφωνα με το κείμενο.

Στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη Ποταμού και της Νεκράς Θάλασσας, της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, κατά τους βιβλικούς όρους που χρησιμοποιεί ο Νετανιάχου, ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και 11.000 Εβραίοι έποικοι, σύμφωνα με υπολογισμούς της ισραηλινής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem. Η μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στην περιοχή είναι η Ιεριχώ, ενώ εκεί βρίσκονται επίσης περίπου 28 χωριά και μικρότερες κοινότητες Βεδουίνων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι χαρακτήρισε μέσω Twitter την εξαγγελία του Νετανιάχου «σοβαρή κλιμάκωση».

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μόνες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ.

Το εμιράτο του Κατάρ επανέλαβε ότι τάσσεται πάντα υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό.

Η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), σημείωσε μέσω Twitter ότι σκοπός του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι να επιβάλει το όραμά του για «το μεγάλο Ισραήλ» με την προσάρτηση «όλης της ιστορικής Παλαιστίνης» και ακολούθως τη διάπραξη «εθνικής εκκαθάρισης».

Μαχόμενος για την πολιτική του επιβίωση, μετά τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου στις οποίες επικράτησε εντελώς οριακά, ο Νετανιάχου επανέλαβε ταυτόχρονα τη δέσμευσή του να προσαρτήσει όλους τους οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι οικισμοί αυτοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ σημείωνε στις αρχές Μαΐου πως ελπίζει το Ισραήλ να μελετήσει σοβαρά το σχέδιο που εκπόνησε ο ίδιος και αναμένεται να παρουσιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ προσεχώς, πριν «προχωρήσει» στην εφαρμογή του «οποιουδήποτε σχεδίου» για την προσάρτηση τομέων της Δυτικής Όχθης.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το αμερικανικό σχέδιο, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ τηρούν ανοικτά φιλοϊσραηλινή στάση και άρα είναι αδύνατο πλέον να παίξουν ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019, 05:37