Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα φιλοξενήσει την Πέμπτη στη Τζέντα, μια αραβο-αμερικανική σύνοδο για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, σε μια εμφανή υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κρίσεων στο Ιράκ και τη Συρία. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κινητοποιήσει τους συμμάχους της κατά της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Οι έξι μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ), καθώς και η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, θα συμμετάσχουν στη σύνοδο που θα εξετάσει «το ζήτημα της τρομοκρατίας στην περιοχή, των εξτρεμιστικών οργανώσεων που βρίσκονται πίσω από αυτήν και των μέσων καταπολέμησής της», διευκρίνισε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως ανησυχεί για την ταχεία επέλαση του Ισλαμικού Κράτους και φοβάται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση μπορεί να επηρεάσει ορισμένους μεταξύ των πολιτών του βασιλείου και πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησής του, η οποία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, στο Κάιρο, υψηλόβαθμος Αιγύπτιος αξιωματούχος είχε ανακοινώσει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται στην περιοχή, πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη με τους ομολόγους του των έξι μοναρχιών του Κόλπου, καθώς και της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ.

Στη Βηρυτό, αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου θα μετάσχει στη σύνοδο στη Τζέντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμαχία 40 χωρών με ορίζοντα ετών

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να οικοδομήσουν ευρεία συμμαχία τουλάχιστον 40 χωρών, η οποία θα έχει διάρκεια ετών και στόχο την πάταξη των ακραίων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που σκορπίζουν τον τρόμο στο Ιράκ και τη Συρία.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα New York Times, αναφέρει ότι για την πλήρη εξάλειψη της τζιχαντιστικής οργάνωσης θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν την Κυριακή να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ προκειμένου να αναχαιτιστεί η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, θα ήθελε οι αραβικές χώρες του Κόλπου να εξετάσουν επίσης την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, καθώς και να τις δει να στηρίζουν τους μετριοπαθείς σουνίτες στο Ιράκ και τη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης