Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, διαδήλωσαν χθες στο Μπουένος Άιρες κατά των εγκλημάτων λόγω του φύλου —που αποδίδονται στην ανδροκρατική νοοτροπία που αποκαλείται ματσίσμο στη Λατινική Αμερική— και υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

Τη διαδήλωση αυτή οργανώνουν κάθε χρόνο την 3η Ιουνίου από το 2015 οργανώσεις του γυναικείου κινήματος και της κοινότητας των ΛΟΑΔ, με σκοπό να καταγγείλουν τη βία που αποδίδεται στον ματσίσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός πως έχει υπάρξει ευαισθητοποίηση του κοινού για το φαινόμενο και αύξηση των μηνύσεων και των καταγγελιών, η βία συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα στην Αργεντινή, μια χώρα περίπου 44 εκατομμυρίων κατοίκων όπου καταγράφηκαν 278 δολοφονίες γυναικών το 2018, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πολλές από τις συμμετέχουσες φορούσαν μοβ και πράσινα φουλάρια, που συμβολίζουν αντίστοιχα την ένταξη στο φεμινιστικό κίνημα και την υποστήριξη της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βγήκαμε στους δρόμους επειδή μια γυναίκα πεθαίνει κάθε 30 ώρες. Τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την πρώτη διαδήλωση, είδαμε 1.139 δολοφονίες γυναικών» ανέφερε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Ούτε μία λιγότερη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TeleSur.

«Το 2019, 133 γυναίκες σκοτώθηκαν απλούστατα διότι ήταν γυναίκες. Και 35 διαφυλικές γυναίκες επίσης δολοφονήθηκαν» σημειώνεται στο κείμενο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης