Αργεντινή: Καταδικάστηκε πρώην υπουργός Οικονομίας για σκάνδαλο διαφθοράς

Αργεντινή: Καταδικάστηκε πρώην υπουργός Οικονομίας για σκάνδαλο διαφθοράς
Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για διακεκριμένη κλεπταποδοχή καταδίκασε δικαστήριο στην Αργεντινή τη Φελίσα Μισέλι, πρώην υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Νέστορ Κίρτσνερ, έπειτα από τον εντοπισμό το 2007 ενός σάκου με δεκάδες χιλιάδες δολάρια στο μπάνιο του υπουργικού της γραφείου.

Οι δικαστές έκριναν ένοχη τη Μισέλι «για διακεκριμένη κλεπταποδοχή ως προς την ιδιότητά της, της δημοσίας λειτουργού». Της επέβαλαν επίσης απαγόρευση να ασκεί οποιοδήποτε δημόσιο λειτούργημα για τα επόμενα 8 χρόνια. Η πρώην υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να οδηγηθεί στις φυλακές, έως ότου επιβεβαιωθεί η καταδίκη της.

«Υπάρχουν σοβαρότατες περιπτώσεις διαφθοράς, για τις οποίες κανένας δεν προσάγεται στο δικαστήριο» υποστήριξε η ίδια κατά την έξοδό της από το δικαστήριο του Μπουένος Άιρες. Η δίκη της πρώην υπουργού μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου των κυβερνήσεων του Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) και κατόπιν της χήρας του, της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ.

Το 2007 ένας σάκος, που περιείχε ποσό αξίας 52.000 δολαρίων σε διάφορα νομίσματα και 100.000 πέσος (περίπου 20.400 δολάρια) σε μετρητά, είχε βρεθεί κρυμμένος στο μπάνιο που βρίσκεται εντός του υπουργικού γραφείου, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας των υπηρεσιών ασφαλείας του κτηρίου.

Η Μισέλι είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα αυτά της τα είχε δανείσει ο αδελφός της, ο οποίος έχει πεθάνει στο μεταξύ, για μία ιδιωτική συναλλαγή, για την αγορά ενός ακινήτου. Η Μισέλι ανέλαβε το υπουργείο το 2005 και παραιτήθηκε από τη θέση της τον Ιούλιο του 2007, πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης του Νέστορ Κίρσνερ.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 15:56