Οι έξι στους δέκα πολίτες στην Αργεντινή εγκρίνουν την απόφαση της κυβέρνησής τους να εθνικοποιήσει εν μέρει τον πετρελαϊκό όμιλο YPF, το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου ανήκει στην ισπανική εταιρία Repsol, γεγονός που προκάλεσε οργή στην κυβέρνηση της Ισπανίας, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Το 26% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας σε όλη τη χώρα δήλωσε ότι «συμφωνεί πλήρως» και το 36% ότι «συμφωνεί» —συνολικά το ποσοστό όσων συμφωνούν φθάνει το 62%— με την απόφαση, η οποία προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στο Μπουένος ‘Αιρες και την Μαδρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, το 23% όσων ερωτήθηκαν είπε ότι «διαφωνεί», ενώ μόλις το 8% είπε ότι απορρίπτει εντελώς την απόφαση, κατά την έρευνα, που δημοσίευσε η εφημερίδα La Nacion.

Στο ερώτημα ποιο θεωρεί ότι θα είναι το αποτέλεσμα της μερικής εθνικοποίησης για την οικονομία της χώρας, το 49% εκτίμησε ότι θα είναι θετικό, όμως σχεδόν ίσο ποσοστό, το 47%, εκτίμησε ότι θα βλάψει την εικόνα της Αργεντινής στο εξωτερικό.

Στην πρωτεύουσα, μόλις το 49% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της απόφασης, στην οποία εναντιώθηκε ο δεξιός δήμαρχος Μαουρίτσιο Μάκρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος προανήγγειλε ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν εναντίον του μέτρου όταν αυτό τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο της χώρας.

Οι θετικές γνώμες αυξάνονται στο 66% σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου τέσσερις στους δέκα είπαν ότι συμφωνούν «πλήρως» με την μερική εθνικοποίηση.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.115 ενηλίκων, με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 40 πόλεις της Αργεντινής.

Ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σόρια ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη πρόκειται να λάβει «νέα μέτρα εναντίον της Αργεντινής» μετά την απόφαση της κυβέρνησης της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ με δηλώσεις του στην συντηρητική εφημερίδα ABC.

Την Παρασκευή, η Μαδρίτη ανακοίνωσε ως πρώτο μέτρο αντιποίνων τον περιορισμό των εισαγωγών βιοντίζελ από την Αργεντινή.

Η Κίρσνερ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το κράτος της Αργεντινής θα ανακτήσει τον έλεγχο της εταιρίας YPF, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της οποίας είχε η Repsol (57,4%), με το κράτος και τις επαρχίες της Αργεντινής να αποκτούν πλέον το 51%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης