Ο νεοεκλεγείς κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες δεσμεύτηκε την Κυριακή να καταθέσει ενώπιον του κοινοβουλίου ένα νέο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, μια πρωτοβουλία που απορρίφθηκε το 2018 υπό την κυβέρνηση του συντηρητικού προκατόχου του Μαουρίτσιο Μάκρι.

«Τον 21ο αιώνα, κάθε κοινωνία πρέπει να σέβεται τις προσωπικές αποφάσεις των μελών της σε σχέση με το σώμα τους» δήλωσε ο Φερνάντες ενώπιον του κογκρέσου, 81 ημέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα καταθέσω εντός των επόμενων 10 ημερών ένα νομοσχέδιο για την εθελούσια διακοπή της κύησης, που θα επιτρέπει την άμβλωση τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης» επισήμανε ο ίδιος.

Την ανακοίνωση ακολούθησε το παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, ενώ προκάλεσε τον ενθουσιασμό των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του κτιρίου.

«Γίνονται αμβλώσεις, είναι γεγονός» και οι γυναίκες καταφεύγουν «στην απόλυτη παρανομία» σημείωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αργεντινή, η άμβλωση δεν είναι νόμιμη, παρά μονάχα στην περίπτωση του βιασμού ή του κινδύνου για τη ζωή της μητέρας. Όμως, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 400.000 αμβλώσεις, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης