Αργεντινή: Προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, 08:27
Αργεντινή: Προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ντανιέλ Σκιόλι προηγείται στις προκριματικές των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αργεντινή με ποσοστό 36,8%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με τους ψηφοφόρους να τάσσονται υπέρ της πολιτικής του κυβερνήτη του Μπουένος Άιρες για σταδιακή αλλαγή έπειτα από οκτώ χρόνια αριστερής διακυβέρνησης.

Ο Σκιόλι είναι υποψήφιος του κόμματος «Μέτωπο για τη Νίκη» της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντες και έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει σταδιακά τις πολιτικές της που περιελάμβαναν ισχυρό κρατικό έλεγχο στην οικονομία.

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Φερνάντες δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία στη σειρά, θα διεξαχθούν στις 25 Οκτωβρίου.

Στη δεύτερη θέση των χθεσινών προκριματικών βρίσκεται ο Μουρίσιο Μάκρι, ο φιλικός προς τις επιχειρήσεις δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, σκοπός του οποίου είναι να έχει μία καλή επίδοση τον Οκτώβριο ώστε να υπάρξει δεύτερος γύρος τον Νοέμβριο. Συγκέντρωσε ποσοστό 24,7% με καταμετρημένο το 24,5% των ψήφων.

Αντίπαλοι του Μάκρι ήταν δύο λιγότερο δημοφιλή μέλη του συνασπισμού του Cambiemos ή «Ας αλλάξουμε». Το Cambiemos έλαβε συνολικά ποσοστό 31,2%. Ο Σκιόλι δεν είχε αντίπαλο από το «Μέτωπο για τη Νίκη» στις προκριματικές εκλογές.

Στις προκριματικές εκλογές κάθε κόμμα επέλεξε τον προεδρικό υποψήφιό του, όμως οι ψηφοφόροι ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν υποψήφιο αντίπαλου κόμματος. Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος που θα προηγηθεί στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό 45% των ψήφων ή ποσοστό 40% με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.

Τόσο ο Σκιόλι όσο και ο Μάκρι είναι πρώην επιχειρηματίες με πιο ορθόδοξες πολιτικές απ΄ό,τι η Φερνάντες.

Ο Μάκρι δεσμεύεται για ταχεία απελευθέρωση των αγορών, ενώ ο Σκιόλι υποστηρίζει ότι μία «βαθμιαία διαδικασία επίλυσης» είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει η οικονομία διατηρώντας παράλληλα το ισχυρό δίκτυο κοινωνικής προστασίας που πλέχθηκε αφότου η Φερνάντες ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία το 2007.

Ο Μάκρι δεσμεύεται να καταργήσει τους συναλλαγματικούς ελέγχους και τους περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών και να διαπραγματευθεί ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ με τους κατόχους μη εξοφληθέντων κρατικών ομολόγων.

Ο Σκιόλι δεν έχει αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες του προγράμματός του, καθώς προσπαθεί να κρατήσει την αριστερή βάση της Φερνάντες χωρίς να αποξενώνει ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων.

Πηγή: AΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, 08:27