Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη ο νέος νόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την πληρωμή ξένων επενδυτών που κατέχουν ομόλογα της χώρας και δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία αμερικανικού δικαστηρίου.

Στόχος του νέου νόμου είναι να παρακαμφθεί η απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ που απαγόρευε στη χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος της που είχε αναδιαρθρώσει με βάση το αμερικανικό δίκαιο, εάν δεν πληρώσει τα κερδοσκοπικά ταμεία που αρνήθηκαν τους όρους των αναδιαρθρώσεων χρέους το 2005 και το 2010. Η απόφαση αυτή οδήγησε την Αργεντινή σε δεύτερη χρεοκοπία σε διάστημα 12 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση της Αργεντινής παρακινεί τους επενδυτές να μεταφέρουν τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν από το αμερικανικό σε άλλο δίκαιο. Ωστόσο, αν και το ποσοστό συμμετοχής δεν αναμένεται μεγάλο, η κυβέρνηση της χώρας θέλει να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ ότι κάνει ό,τι μπορεί για να καταβάλει τις πληρωμές στους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί το κούρεμα.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του νόμου αμφισβητείται, δεδομένου ότι ο δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκρίζα τον έχει χαρακτηρίσει παράνομο, καθώς παραβιάζει την απόφαση που έλαβε υπέρ των πιστωτών της Αργεντινής στη διαμάχη τους με τη χώρα μετά τη χρεοκοπία του 2002. Η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες είχε κατηγορήσει τον Γκρίζα για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και για παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία της Αργεντινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν οι πιστωτές αρνηθούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να επιτύχει την αντικατάσταση της τράπεζας Bank of New York Mellon ως θεματοφύλακα για πληρωμές στους κατόχους των ομολόγων της με τη Nacion Fideicomisos, που ανήκει στην κρατικά ελεγχόμενη Banco Nacion. Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της εγχώρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης