Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του κινήματος Earth Hour –  «Ώρα της Γης» – να σβήσουν τα φώτα και να απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές για μία ώρα, το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου.

Στόχος του κινήματος, που δραστηριοποιείται υπό την αιγίδα του WWF, είναι να αφυπνίσει τον κόσμο για την ανάγκη ανάληψης δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραμονές της «Ώρας της Γης» – στις 26 Μαρτίου – ωστόσο, οι διοργανωτές λένε ότι αυτό πλέον δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Φέτος, η ”Ώρα της Γης” καλεί τον κόσμο να δεσμευτεί να κάνει κάτι – μικρό ή μεγάλο – το οποίο θα υιοθετήσει ως συνήθεια, στο όνομα του μέλλοντος του πλανήτη μας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του Νεπάλ έκανε την αρχή, με τη δέσμευσή της να απαγορεύσει την κοπή των δέντρων σε μεγάλη δασική έκταση στην οροσειρά Τσουρία, στο νότιο άκρο των Ιμαλαΐων.

Κατά τον γενικό διευθυντή της οικολογικής οργάνωσης WWF, Τζιμ Λιπ, τέτοιες μικρές και ανώδυνες ενέργειες σε ατομικό επίπεδο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον πλανήτη. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας είναι τεράστιες, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη δυνατότητα αλλαγής, όταν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές με πραγματικά κοινό σκοπό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διοργανωτές έχουν ήδη δημιουργήσει μία ιστοσελίδα σε 11 γλώσσες – στη διεύθυνση www.earthhour.org/beyondthehour, στην οποία ο καθένας μπορεί να κοινοποιήσει τι είναι διατεθειμένος να κάνει για το περιβάλλον. Η έκκληση έχει, επίσης, αναρτηθεί στο Facebook, στο Twitter και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Τα κοινωνικά δίκτυα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ”Ώρα της Γης” για το 2011, επιτρέποντάς μας να επικοινωνήσουμε με εκατομμύρια ανθρώπους που δεσμεύονται να λάβουν μακροπρόθεσμα μέτρα για χάρη του πλανήτη» λέει ο Άντι Ρίντλεϊ, συνιδρυτής του Earth Hour.

«Ο καθένας έχει τη δύναμη να βοηθήσει να αλλάξουν τα πράγματα: ένα στέλεχος μπορεί να αλλάξει έναν οργανισμό, ένα επτάχρονο παιδί μπορεί να αλλάξει την τάξη του και ένας πρόεδρος μπορεί να αλλάξει μια χώρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης