Αρμενία: Κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για φυλετικό μίσος και «πολιτική γενοκτονίας»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 15:53
Αρμενία: Κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για φυλετικό μίσος και «πολιτική γενοκτονίας»

Η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν για φυλετικό μίσος και «πολιτική γενοκτονίας» λόγω της έκθεσης πολεμικών τροπαίων στο Μπακού, στην οποία παρουσιάζονται κυρίως κράνη Αρμενίων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ επισκέφθηκε τη Δευτέρα το «Πάρκο των τροπαίων», που θα ανοίξει σύντομα στο Μπακού για να δείξει τα μηχανήματα, την εξάρτυση και τον οπλισμό των Αρμενίων που κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν στη διάρκεια του πολέμου που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2020.

Εκατοντάδες κράνη που ανήκαν σε Αρμένιους στρατιώτες, οι οποίοι έπεσαν νεκροί στο πεδίο της μάχης, παρουσιάζονται στην έκθεση και ο Αλίεφ πόζαρε μπροστά σε αυτά. Εκτίθενται επίσης κέρινα ομοιώματα που παρουσιάζουν με γελοιογραφικό τρόπο τους αντίπαλους στρατιώτες.

Το άνοιγμα αυτού του πάρκου είναι «μια απόδειξη του μίσους απέναντι στους Αρμένιους και της πολιτικής γενοκτονίας που ασκούν οι Αζέροι», κατήγγειλε ο Αρμένιος μεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αρμάν Τατοϊάν.

Οι εικόνες του πάρκου σόκαραν επίσης τους Αρμένιους στο Γερεβάν. «Είναι εικόνες πραγματικού ρατσισμού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 41 ετών ιστορικός Μχέρ Μπαρσεγκιάν. Το πάρκο «θυμίζει τα τεκμήρια βαρβαρότητας του Χίτλερ που εκτίθενται στα μουσεία όλου του κόσμου».

Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αυτόνομη περιοχή με αρμενικό κυρίως πληθυσμό, που όμως έχει αναγνωριστεί ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2020 και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων μέσα σε έξι εβδομάδες.

Υπερέχοντας τεχνολογικά, το Αζερμπαϊτζάν νίκησε τα αρμενικά στρατεύματα και ανέκτησε τον έλεγχο ενός τμήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και πολλούς τομείς που διέφευγαν από τον έλεγχό του για περισσότερα από 30 χρόνια έπειτα από τον προηγούμενο πόλεμο. Το Μπακού και το Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου μετά τη σύγκρουση.

Η ήττα της Αρμενίας προκάλεσε εξάλλου πολιτική κρίση, με διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συνθηκολόγησε. Πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τον Ιούνιο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 16:03