Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μετά την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ απειλήθηκε και με δολοφονία, σύμφωνα με τις αρμενικές αρχές, απηύθυνε σήμερα έκκληση στους επικριτές του «να απαρνηθούν τη βία».

«Η βία ή το κάλεσμα σε βία, ιδιαίτερα σε ένοπλη βία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ένα μέσο δράσης» γράφει σε μήνυμά του στο Facebook ο Πασινιάν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία έπειτα από μια ειρηνική εξέγερση το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναμένω από την αντιπολίτευση να δηλώσει σαφώς ότι αποκλείει κάθε βίαιη ενέργεια» προσθέτει.

Από την Τρίτη, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Αρμενία κατά του πρωθυπουργού, απογοητευμένοι για την ανακωχή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις εδαφικές απώλειες που υπέστη ο θύλακας, προς όφελος του Αζερμπαϊτζάν έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων.

Μετά την ανακοίνωση της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη με το Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η αντιπολίτευση στη Αρμενία ζητεί την παραίτηση του Πασινιάν, τον οποίο θεωρεί «προδότη». Οι διαδηλωτές λεηλάτησαν τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο οι αρχές της Αρμενίας ανακοίνωσαν την ύπαρξη συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία του πρωθυπουργού Πασινιάν και τη σύλληψη ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Αρτούρ Βανετσιάν, που ήταν ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως και ενός ακόμη άνδρα, τον οποίο δεν κατονόμασαν.

Ο Βανετσιάν, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος «Πατρίδα», αφέθηκε ελεύθερος χθες Κυριακή από δικαστήριο του Γερεβάν, το οποίο έκρινε ότι η κράτησή του στερείται έγκυρης νομικής βάσης.

Περίπου δέκα ηγέτες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν επίσης την περασμένη εβδομάδα για τη διοργάνωση διαδηλώσεων, προτού αφεθούν ελεύθεροι την επόμενη ημέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης