Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε εκρηκτικά στοιχεία για την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ σε τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Η ανακάλυψη πλήττει τους έως τώρα ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βουλγάρα δημοσιογράφος Dilyana Gaytandzhieva στον ιστότοπο  της «Arms Watch» αποκαλύπτει ίσως μερικά από τα πιο ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν το Πεντάγωνο με τις διασυνδεδεμένες στην al-Qaeda  ομάδες τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.

Εικόνα από το βίντεο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Υεμένη δείχνει βλήματα όλμου 82 mm M74 HE παρτίδα 04/18 από το σερβικό εργοστάσιο όπλων Krusik μαζί με βομβίδες από Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Έρευνες που διενεργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, από το Arms Watch ανακάλυψε και συνέδεσε ολόκληρο δίκτυο από συγκαλυμμένα όπλα που στέλνονται από το Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταστροφικές συνέπειες είναι ότι αυτό το παγκόσμιο συνδικάτο με Αμερικανούς εργολάβους όπλων, Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που ενεργούν ως αγοραστές και η χρήση εκατοντάδων πολιτικών αεροσκαφών να έχουν «διπλωματική εκκαθάριση πτήσης» και όλες αυτές οι  αποστολές ανεφοδιασμού, θα πρέπει να έχουν λάβει άδεια ανώτατου επιπέδου από την Ουάσινγκτον.

«Έτσι, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ μιλάει για «νίκη κατά της τρομοκρατίας» στη Συρία ή για την καταπολέμηση των «πληρεξούσιων από το Ιράν» στην Υεμένη, είτε ψεύδεται είτε δεν έχει ιδέα για το τι πραγματικά κάνουν οι επικεφαλής των στρατιωτικών των άλλων υπεύθυνων δράσης. Οι οποίοι είναι ως το λαιμό τους χωμένοι στη στήριξη της τρομοκρατίας σε βιομηχανική κλίμακα» γράφει το Arms Watch.

Το γιγαντιαίο σχέδιο λειτουργεί για την αγορά μη τυποποιημένων αμερικανικών όπλων από εταιρείες στα Βαλκάνια – τη Βουλγαρία, τη Κροατία και τη Σερβία. Τα φορτία που περιλαμβάνουν εκατομμύρια τεμάχια όπλων, συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων επίθεσης, όλμων και πυραύλων, συνήθως μεταφέρονται στην αμερικανική αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ. Από εκεί, τα όπλα μεταφέρονται σε διάφορες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Πώς όμως για  τα όπλα αυτά εντοπίζεται ότι πίσω από τους τρομοκράτες είναι αγοραστές των αμερικανικών κυβερνήσεων;

Όπως εξηγεί το Arms Watch, οι σειριακοί αριθμοί στα μεμονωμένα όπλα που συλλαμβάνονται από τον κυβερνητικό Συριακό Αραβικό Στρατό δείχνουν ακριβή αντιστοιχία με παραγγελίες και αριθμούς παρτίδων στα έγγραφα που έλαβε το Arms Watch από ανώνυμες διαρροές. Άλλα έγγραφα που διαρρέουν (ηλεκτρονικά μηνύματα, σαρώσεις διαβατηρίων) αποκαλύπτουν κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που αγοράζουν αποθέματα όπλων που φέρουν τους ίδιους αύξοντες αριθμούς από εταιρείες όπλων στη Βουλγαρία, τη Κροατία και τη Σερβία.

Άλλη μέθοδος ταυτοποίησης είναι μια προσεκτική εξέταση των βίντεο προπαγάνδας που κυκλοφόρησε το λεγόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο  (ISIS ή Daesh) και άλλες θυγατρικές της Αλ Κάιντα όπως η Nusra Front (γνωτή και ως Tahrir Hayat al-Sham). Από τα όπλα που εμφανίζονται στα βίντεο που χειρίζονται οι μαχητές, οι σειριακοί αριθμοί μπορούν να αναγνωρισθούν και να εντοπιστούν πίσω στα Βαλκάνια και τους αγοραστές των ΗΠΑ.

Και αναφερόμαστε εδώ σε εκατομμύρια όπλα και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από αδίστακτους αμερικανικούς οργανισμούς πληροφοριών που ενεργούν χωρίς άδεια. Πρέπει να έχει εκκαθάριση ανώτατου επιπέδου, ίσως ακόμη και από το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Trump, που ως χτες, ήταν επικεφαλής τον John Bolton.

Όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος Dilyana Gaytandzhieva: «Τα έγγραφα εκθέτουν το μεγαλύτερο ψέμα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ότι επίσημα δρουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ την υποστηρίζουν στα κρυφά».

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον κατηγορήθηκε για τη σιωπηρή χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων.

Στη Συρία, αμερικανικά και άλλα όπλα του ΝΑΤΟ έχουν ανακαλυφθεί ξανά και ξανά από πρώην κατεχόμενες τρομοκρατικές περιοχές. Υπάρχουν επίσης αρκετές αναφορές για αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα που κάνουν μυστικές ρίψεις όπλων ή μεταφέρουν ισλαμιστές μαχητές σε ασφαλή καταφύγια.

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι σε μια συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης το 2017, είχε πει ότι ήταν πεπεισμένος πως οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ βοηθούσαν και συνεργάζονταν με το δίκτυο του ISIS στο Αφγανιστάν.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει επίσης αναφέρει ύποπτες  κινήσεις από αμερικανικά ελικόπτερα και ρίψεις όπλων σε ισλαμιστές μαχητές  στη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα του Arms Watch εκθέτουν την διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού όπλων σε διεθνώς απαγορευμένες τρομοκρατικές ομάδες – όλες υπό την καθοδήγηση της Ουάσινγκτον.

Πληροφορίες από «Information Clearing House» και «Arms Watch».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης