Με τη φράση «το κοινοβούλιο με όρισε (ως πρωθυπουργό) και μόνο αυτό μπορεί να με απομακρύνει» απάντησε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα στο κάλεσμα που τού απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις να παραιτηθεί, εν μέσω κατηγοριών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

«Είχα μια πολύ σωστή και πολιτισμένη θεσμική συζήτηση με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις. Σέβομαι τη δημόσια θέση του, αλλά με όρισε το κοινοβούλιο και μόνο αυτό μπορεί να με απομακρύνει. Θεωρώ πως η τήρηση των συνταγματικών αρχών είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο εισαγγελέας της DNA (αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς) είναι πάνω από τη Βουλή, την κυβέρνηση και τους πολίτες αυτής της χώρας! Κάτι τέτοιο θα σήμαινε δικτατορία και νομίζω πως εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, από το 1989, κάτι τέτοιο θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για όλους» έγραψε ο κ. Πόντα, στον προσωπικό του λογαριασμό στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Γιοχάνις στο προεδρικό μέγαρο Κοτροτσένι, στο Βουκουρέστι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο κ. Γιοχάνις, λίγο μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ανυπόφορη κατάσταση για τη Ρουμανία. Το χειρότερο θα ήταν μια πολιτική κρίση. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, ζήτησα από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να παραιτηθεί».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στη Ρουμανία, εάν ο πρωθυπουργός εμμείνει στη θέση του να μην παραιτηθεί, ενδέχεται ο πρόεδρος της χώρας να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που τού δίνει το Σύνταγμα και να τον αποπέμψει.

Σε βάρος του Βίκτορ Πόντα διεξάγεται έρευνα για πλαστογραφία, συνέργεια σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (κατηγορίες που αφορούν τη δράση του ως δικηγόρος) και σύγκρουση συμφερόντων (κατηγορία που αφορά την πρωθυπουργική του ιδιότητα), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς DNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης