Αρνούνται να κλείσουν την βάση της Σμύρνης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Απριλίου 2011, 11:22
Αρνούνται να κλείσουν την βάση της Σμύρνης
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, απέτυχε να πείσει την Τουρκία να κλείσει τη Νατοϊκή βάση στη Σμύρνη, μία κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της Συμμαχίας το περασμένο έτος να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτικών βάσεων της.

Ο Ράσμουσεν πραγματοποίησε πίσκεψη-αστραπή στην Άγκυρα, όπου και συνομίλησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο, οι προσπάθειες του Ράσμουσεν να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να κλείσει τη βάση, έπεσαν στο κενό.

Αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τη στρατιωτική βάση της Σμύρνης ως επιχειρησιακό κέντρο ελέγχου του αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη. Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι το κλείσιμο της βάσης αμέσως μετά το πέρας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε και το ζήτημα της Λιβύης , λίγο πριν την άτυπη σύνοδο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ , που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 14 - 15 Απριλίου.

Σε συνάντηση πέρυσι τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών αποφάσισαν την αλλαγή στη δομή της διοίκησης και τη μείωση των αρχηγείων από 11 σε 7, καθώς επίσης και τη μείωση του προσωπικού από 13,000 σε 8,500 άτομα. Ποιες βάσεις πρόκειται να κλείσουν παρέμεινε ανοικτό και αναμένεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Βάσεις στην Πορτογαλία, την Τουρκία και την Ιταλία, είναι οι πιο πιθανές να διακοπεί η λειτουργία τους.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Απριλίου 2011, 11:24