Ισχυρές ενστάσεις διατηρούν οι Η.Π.Α. στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στη «χρέωση» των αεροπορικών εταιρειών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις πτήσεις τους από και προς την Ευρώπη, με την Ουάσινγκτον να ζητά τη ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος στους κόλπους της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

«Οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις, τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, όσον αφορά στα σχέδια της Ε.Ε. να επιβάλει τις δικές της πολιτικές σε άλλες χώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α., προσθέτοντας πως «διαθέτει έναν αριθμό δυνατοτήτων για να θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια αυτά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη ότι η Ε.Ε. μπορεί να αναγκάσει όλες τις αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις από ή προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια να εξαγοράζουν ποσοστά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 1ης Ιανουαρίου του 2012.

«Απογοητευτήκαμε από την απόφαση του δικαστηρίου. Το μήνυμά μας στην Ε.Ε. είναι πάρα πολύ συνεπές: υπάρχουν μηχανισμοί (…) στην ICAO για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκεί θα πρέπει να συζητούνται τα θέματα αυτά», εξήγησε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αυτό που έκανε η ΕΕ είναι ένας άσκοπος κύκλος γύρω από την ICAO αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα εκεί», προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης