Μεγάλος χαμένος των δημοτικών εκλογών εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος αισθάνεται πλέον την «καυτή» ανάσα του κινήματος των «Πέντε Αστέρων».

Οι σχολιαστές συγκλίνουν στη διαπίστωση αυτή, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι να αλλάξει τακτική όσον αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να μην απειληθεί από την παράταξη του Μπέπε Γκρίλο τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα της κάλπης αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι να αλλάξει τακτική όσον αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας​

Η 37χρονη υποψήφια του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Βιρτζίνια Ράτζι, ήταν η μεγάλη νικήτρια στη Ρώμη, συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό ποσοστό των 67,3%, την ώρα που ο «εκλεκτός» του Ρέντσι ήρθε δεύτερος με 32,7%. «Πρόκειται για ιστορική στιγμή» δήλωσε η νέα δήμαρχος της Ρώμης και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοστεί πραγματικά». «Θα δώσουμε προτεραιότητα στη νομιμότητα και στη διαφάνεια των θεσμών, ξεκινά μια νέα εποχή» ανέφερε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι «έστω κι αν τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, αισθάνομαι έτοιμη να αναλάβω τη διακυβέρνηση της Ρώμης».

Στο Τορίνο επικράτησε η Κιάρα Απεντίνο (υποψήφια των «Πέντε Αστέρων») με 54,6% επί του απερχόμενου δημάρχου Πιέρο Φασίνο (45,4%), ο οποίος κατέβηκε ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα εξέπληξε περισσότερο τους πολιτικούς αναλυτές, από τη στιγμή που η θητεία του Φασίνο χαρακτηρίστηκε πετυχημένη. Στο Μιλάνο τη νίκη εξασφάλισε ο κεντροαριστερός Μπέπε Σάλα, με 51,7%, έναντι 48,3% του κεντροδεξιού Στέφανο Παρίζι.

«Δεν θέλουμε η πόλη μας να είναι μεγαλούπολη δύο ταχυτήτων, θα δώσουμε έμφαση στην αναβάθμιση των απόκεντρων συνοικιών» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο νικητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Νάπολη την πολιτική μάχη κέρδισε με μεγάλη άνεση ο αυτόνομος, αριστερός απερχόμενος δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος άγγιξε το 66,9% των ψήφων. «Θεωρώ το αποτέλεσμά μας το σημαντικότερο και πιο ουσιαστικό, σε πανιταλικό επίπεδο» υποστήριξε.

Ο κεντροαριστερός Βιρτζίνιο Μέρολα εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Μπολόνια με ποσοστό 54,7%, ενώ τη δημαρχία της Τεργέστης κατέκτησε ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, συγκεντρώνοντας το 52,6% των προτιμήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης