Οι αρχές της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν σήμερα την άρση απαγόρευσης εισόδου σε ορισμένες πόλεις στη Φουκουσίμα, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί απαγορευμένες ζώνες λόγω της εγγύτητάς τους με τον πυρηνικό σταθμό στον οποίο προκλήθηκε το πυρηνικό δυστύχημα τον περσινό Μάρτιο.

Μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, που προκάλεσαν το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ, η ιαπωνική κυβέρνηση εκκένωσε την περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην οποία ζούσαν περίπου 80.000 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποφασίσαμε να αναθεωρήσουμε τις περιοριστικές απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί στις περιοχές που εκκενώθηκαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα σε συνάντηση της δύναμης κρούσης για την πυρηνική καταστροφή.

Από τον Απρίλιο, η ιαπωνική κυβέρνηση θα άρει την απαγόρευση εισόδου στην Ταμούρα, την Μινάμι Σόμα και την Καβαούτσι, τρεις από τις 11 πόλεις που βρίσκονται εντός της ακτίνας αυτής των 20 χιλιομέτρων.

Μετά την άρση της απαγόρευσης εισόδου, η κυβέρνηση θα καταχωρήσει σε τρεις κατηγορίες τμήματα των τριών πόλεων ανάλογα με τα επίπεδα της ραδιενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές κατευθυντήριες οδηγίες ασφαλείας, σε περιοχές όπου οι ετήσιες μετρήσεις ραδιενέργειας θα βρίσκονται κάτω από τα 20 μιλισίβερτ ανά έτος, οι κάτοικοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν μόνιμα με την πρώτη ευκαιρία μετά την απολύμανση της περιοχής.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης